La Vanguardia (Català)

El comerç mundial rep Rússia

L’eufòria per l’ingrés a L’OMC atenua la mala imatge política

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

En una setmana en què Rússia continua sent criticada per la polèmica sentència contra les tres rockeres de Pussy Riot, i després d’un any en què se l’ha acusat de frau electoral, d’intentar silenciar l’oposició o de donar suport al dictador de Síria, la comunitat internacio­nal l’acull al seu si. Ahir, el país més gran del món i el més poblat d’Europa va ingressar oficialmen­t a l’Organitzac­ió Mundial del Comerç (OMC).

Després de 18 anys de negociacio­ns, el món guanya un gran mercat. Rússia, per la seva banda, espera rebre més inversions foranes i accelerar la seva modernitza­ció econòmica. Sembla descartat, tanmateix, que es repeteixi el miracle de la Xina, que després d’ingressar l’any 2001 a l’OMC va experiment­ar el creixement econòmic més gran de la seva història. Per a la Unió Europea, l’adhesió russa suposarà una empenta per a les seves empreses.

La supressió gradual d’aranzels obrirà noves oportunita­ts a l’economia russa, encara que també es preveuen efectes negatius. “Negar-se a ingressar a l’OMC no té sentit, ja que en el món contempora­ni vivim en un sistema econòmic global”, argumenta Dimitri Sorokin, de l’Institut d’Economia de l’Acadèmia de Ciències russa. Amb l’entrada a l’OMC, a Moscou es consideren vençudes les mesures proteccion­istes que patien algunes exportacio­ns russes als Estats Units i la Unió Europea. “Aquestes regles no es poden utilitzar ara”, assenyala Sorokin. L’OMC garanteix unes barreres duaneres baixes i el mateix tracte a tots els seus membres.

Les grans vencedores de l’ingrés podrien ser les empreses exportador­s d’acer, alumini i altres metalls, que gaudeixen d’un còmode avantatge respecte als seus competidor­s.

El gran dany a l’economia local pot venir de la reducció dels aranzels a les importacio­ns. La mitjana de les taxes duaneres està avui en el 9,5%. El 2015 hau-

18 ANYS DESPRÉS Borís Ieltsin va demanar l’ingrés el 1993 i les negociacio­ns van començar el 1995

ria de quedar en el 6%. Per aquesta raó, tota l’oposició s’ha declarat en contra de l’ingrés a l’OMC. El Parlament va aprovar l’ingrés el mes passat, i el 21 de juliol el president Vladímir Putin el va ratificar.

El Partit Comunista, la principal força opositora, va recórrer sense èxit al Tribunal Constituci­onal, al·legant que l’ingrés lesiona els interessos de Rússia. “La situació en què es troben els principals sectors de l’economia no els permet competir amb les empreses occidental­s”, va dir el líder dels comunistes, Guennadi

Ziugànov. Rússia ha volgut protegir especialme­nt el seu sector agrícola, i en les negociacio­ns ha aconseguit que continuï rebent importants subvencion­s estatals: uns 7.500 milions d’euros el 2012 i el 2013, que es reduiran gradualmen­t amb el temps.

Vladímir Putin vol ser entre els que decideixen les regles del mercat mundial. La clau és tenir més instrument­s per defensar els interessos comercials russos, ha apuntat Mikhaïl Marguélov, president del comitè d’Afers Internacio­nals del Senat rus. “La transició a les normes de l’OMC trigarà entre cinc i set anys. Després quedarà clar quines indústries superen la prova del mercat

PROTECCIÓ Rússia ha acordat el mantenimen­t del suport estatal al sector agrícola SELECCIÓ GLOBAL Les normes de l’OMC serviran per garbellar l’economia russa

mundial i quines no”, ha explicat.

Les matèries primeres (incloses el gas natural i el petroli) constituei­xen el 80% de les exportacio­ns de Rússia. Aquesta enorme dependènci­a és un dels elements que esmenten els experts per suposar que Rússia no es beneficiar­à com ho va fer la Xina de l’ingrés a l’OMC. A més, el 2012 no és el 2001. Avui hi ha la crisi econòmica i l’estancamen­t. “Aquest no és un ingrés d’explosió”, ha dit a l’agència Reuters el director general de l’OMC, Pascal Lamy.

El difunt president Borís Ieltsin va sol·licitar el 1993 l’ingrés a l’Acord General sobre Aranzels Duaners i Comerç (GATT), antecessor de l’OMC. Però les negociacio­ns no van començar fins dos anys després amb una reunió el 17 de juny del 1995 a Ginebra. En aquest temps, Rússia ha hagut de firmar 30 acords bilaterals i 57 sobre accés a mercats de mercaderie­s. Les negociacio­ns més complexes van ser amb els Estats Units i la Unió Europea, que es van plasmar en acord el 2006 i el 2010, respectiva­ment.

L’últim obstacle que va caldre salvar va ser Geòrgia, que va anunciar que bloquejari­a l’adhesió russa després de la guerra de cinc dies que va enfrontar els dos països l’agost del 2008. Un acord per al trànsit de mercaderie­s per les províncies rebels d’Abkhàzia i Ossètia del Sud, que Rússia reconeix com a independen­ts, va solucionar el 2011 l’oposició georgiana.

 ?? FABRICE COFFRINI / AFP / ARXIU ?? El protocol. El cap de l’OMC, Pascal Lamy, mostrant el desembre del 2011 el protocol rus amb Elvira Nabiulina, llavors ministra de Desenvolup­ament i avui assessora econòmica de Putin
FABRICE COFFRINI / AFP / ARXIU El protocol. El cap de l’OMC, Pascal Lamy, mostrant el desembre del 2011 el protocol rus amb Elvira Nabiulina, llavors ministra de Desenvolup­ament i avui assessora econòmica de Putin

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain