La Vanguardia (Català)

Condemnen l’assassí del líder racista sud-africà

Hi ha por que la sentència derivi en tensions racials

- XAVIER ALDEKOA Johannesbu­rg. Correspons­al

Un jutge sud-africà va condemnar ahir a cadena perpètua Chris Mahlangu, el principal acusat de l’assassinat fa dos anys del dirigent ultradretà blanc Eugène Terreblanc­he. El líder del partit Moviment de Resistènci­a Afrikaner (MRA) va ser colpejat brutalment amb una destral mentre dormia a la seva granja de Ventersdor­p, al nord del país.

L’altre acusat, menor d’edat quan van passar els fets, va ser condemnat a dos anys de presó condiciona­l. El magistrat John Horn va assenyalar que l’atac no havia tingut cap motivació racial sinó que es devia a una disputa per uns impagament­s.

Horn no es va creure les greus acusacions del condemnat, que va assegurar que va actuar en defensa pròpia perquè, va dir, Terreblanc­he l’havia violat diverses vegades i temia que li hagués encomanat la sida. A l’escena del crim, el cadàver del polític supremacis­ta blanc de 69 anys va ser trobat amb els pantalons abaixats i els genitals descoberts. Segons els investigad­ors policials, el co- fundador de l’MRA va ser atacat mentre dormia i no va poder resistir-se. Tot i així, el seu cos va rebre 28 ferides d’arma blanca.

“Has comès un crim atroç pel qual has de ser castigat. La teva conducta reflecteix un menyspreu flagrant per la vida del mort”, va assenyalar el jutge. L’acusat havia manifestat durant el procés que no creia que hagués actuat malament per haver matat un home que molts considerav­en un monstre. L’advocat defensor va mirar d’evitar la cadena perpètua al·legant que el seu client anava borratxo quan va cometre el crim, i que té un coeficient intel·lectual baix i estava frustrat per no haver rebut uns pagaments pendents. Segons diverses fonts, el deute era de menys de trenta euros.

El procés també ha destapat la ineptitud policial, ja que algunes proves clau es van destruir: ningú no va considerar necessari guardar i analitzar el que semblaven restes de semen als genitals de Terreblanc­he i no es va tenir en compte les lleis de protecció del menor en detenir i interrogar Patrick Ndlovu, el segon acusat, que llavors tenia 15 anys. Ndlovu, que va ser declarat culpable només de violació de domicili amb intenció de robatori, va mantenir que quan va arribar al lloc del crim, Terreblanc­he ja era mort.

La mort del polític racista, admirador de Hitler i el partit del qual té un emblema semblant a l’esvàstica, va avivar la por que esclatés la tensió racial. Durant la seva vida, Terreblanc­he va posar tot l’afany perquè fos així: l’any 1998 va acceptar culpabilit­at moral per una sèrie d’atemptats escomesos pels seus seguidors anys abans per torpedinar la transició a la democràcia i que van segar la vida de 21 persones.

Terreblanc­he, orador brillant i violent –el 2000 va ser empresonat tres anys per intent d’assassinat després de colpejar un guarda de seguretat negre–, era una de les figures més polèmiques del país, amb una visió intolerant de la realitat sud-africana. “No odiem els negres, simplement volem que es mantinguin fora de la nostra terra”, va dir una vegada.

 ?? EFE ?? Mahlangu, quan va arribar al Suprem de Ventersdor­p, que el va condemnar a cadena perpètua
EFE Mahlangu, quan va arribar al Suprem de Ventersdor­p, que el va condemnar a cadena perpètua
 ?? AP ?? L’ultra Terreblanc­he
AP L’ultra Terreblanc­he

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain