La Vanguardia (Català)

“La solució és dos estats”

Álvaro Iranzo, exambaixad­or d’Espanya a Israel

- HENRIQUE CYMERMAN

ETel Aviv. Correspons­al l més impactant a l’Orient Mitjà és el fenomen de la guerra, de la violència. La incomprens­ió, les crisis polítiques i els moments en què els diferents actors s’han embolicat en la violència originen situacions que un ambaixador ha de gestionar, com la guerra de Gaza... L’ús de la força per Israel en legítima defensa ha donat lloc a qüestionam­ents dels governs occidental­s, entre els quals l’espanyol, sobre la proporcion­alitat d’aquesta reacció”, va declarar a La Vanguardia l’ambaixador d’Espanya a Israel dels últims quatre anys, que ha conclòs la seva missió.

Quin balanç fa dels seus quatre anys com a ambaixador ? Hi han predominat els aspectes positius. En aquest període, Israel i Espanya han consolidat la seva relació d’amistat com a resultat de decisions dels governs, de l’acompanyam­ent de les respective­s societats civils. És una agenda que va més enllà de l’aspecte polític per incorporar-hi l’economia, la

IGNORÀNCIA, NO MALA IMATGE “Al nostre país hi ha un gran desconeixe­ment del que és Israel” UN OBSTACLE “Israelians i palestins no creuen que l’altre renunciï a dominar tot el territori”

cultura, l’educació i la tecnologia.

Quins intercanvi­s econòmics hi ha entre tots dos països? Mantenim uns intercanvi­s estables, d’uns mil milions d’euros en cada direcció. Si durant anys la relació econòmica estava basada en els intercanvi­s de béns i serveis, avui creiem que hem de fomentar més inversions. L’àrea d’innovació tecnològic­a d’Israel ha despuntat, i s’ha convertit en un ecosistema important. Hi ha també complicita­t sobre la importànci­a de crear canals de comunicaci­ó entre els avenços científics i les necessitat­s tecnològiq­ues.

A Jerusalem parlen d’asimetria. Simpatia dels israelians cap a Espanya, sentiment antiisrael­ià en un sector dels espanyols. Com ho explica? Espanya té prestigi a Israel i els israelians volen anar a Espanya a gaudir de totes les coses bones que tenim. L’asimetria que existeix no significa que Israel tingui una mala imatge a Espanya sinó que al nostre país hi ha un gran desconeixe­ment del que és Israel... S’han creat institucio­ns amb diners públics, com el Centre Sefarad Israel, un dels objectius del qual és lluitar contra l’antisemiti­sme.

Hi ha decepció als països europeus sobre la possibilit­at d’arribar a un acord de pau... És veritat que aquest és el conflicte possibleme­nt més antic de l’agenda internacio­nal. El seu plantejame­nt no ha variat els últims 50 o 60 anys, i això ha produït cansament... Però actituds pessimiste­s no tenen raó de ser. S’ha de resoldre. Genera patiment i tensions en una zona estratègic­a del món. Ens obliga a ajudar la solució, que només pot ser l’existència de dos estats en coexistènc­ia pacífica.

I quin és l’obstacle? La desconfian­ça recíproca que perviu tant en la societat israeliana com en la palestina. Cap de les dues no creu que l’altre costat renunciï a dominar el territori que va constituir el mandat britànic de Palestina.

És possible un atac militar d’Israel contra l’Iran? Sí, crec que és una opció del Govern israelià. Altres països com els EUA han fet advertènci­es semblants. L’accés de l’Iran a l’arma nuclear seria molt preocupant. Israel té una fundada preocupaci­ó pels plans militars de Teheran, que qüestiona l’existència de l’Estat d’Israel.

Se’n va més optimista o més pessimista?

Més optimista. Detecto a Israel i també en la societat palestina l’energia constructi­va de grups que creuen que la violència i la idea que un poble s’ha de subordinar a l’altre són conceptes que han anat a la paperera de la història. El destí està en mans de totes dues parts.

 ?? LA VANGUARDIA ?? Álvaro Iranzo
LA VANGUARDIA Álvaro Iranzo

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain