La Vanguardia (Català)

El Govern central, preocupat per una deriva independen­tista a Euskadi

Urkullu aposta per grans pactes i López no descarta donar suport al PNB

- C. DEL RIEGO / REDACCIÓ Madrid / Bilbao

El Govern central va reconèixer ahir la seva preocupaci­ó per la possibilit­at que es produeixi una deriva independen­tista al País Basc en les eleccions convocades per al 21 d’octubre. En una conversa informal amb periodiste­s, la vicepresid­enta Soraya Sáenz de Santamaría va admetre que aquesta possibilit­at li preocupa “moltíssim”, perquè provocaria una inestabili­tat política, no només al País Basc, sinó també a Espanya, que es projectari­a a l’exterior, i que perjudicar­ia la confiança que el país ha de transmetre a Europa, que és un soci fiable que complirà amb els seus compromiso­s.

La vicepresid­enta va provar d’explicar que aquesta preocupaci­ó no és només la que ha existit en altres moments, en els quals s’ha apostat per un projecte identitari que suposi un enfrontame­nt entre el Govern central i el del País Basc, com va passar amb el pla Ibarretxe, sinó que ara s’hi afegeix la possibilit­at que aquesta deriva independen­tista perjudiqui la situació econòmica, en un moment transcende­ntal per sortir de la crisi. Amb aquesta afirmació, Santamaría no només feia referència a la possibilit­at de què EH Bildu pugui ser la força més votada en les eleccions basques, com ho va ser a l’Ajuntament de Sant Sebastià en les municipals, sinó a un triomf del PNB, que estaria temptat de ra- dicalitzar el seu discurs i la seva actuació per intentar guanyar terreny a l’esquerra abertzale. A l’Executiu li preocupa haver de sumar el País Basc a les seves preocupaci­ons, mentre Catalunya reclama un pacte fiscal i es posa en marxa una reforma de l’Administra­ció.

Mentrestan­t, l’endemà d’anun ciar l’avançament electoral, els partits bascos ja comencen a fer càbales sobre possibles pactes postelecto­rals. Les últimes enquestes configurav­en uns resultats amb majoria del PNB, però seguit molt de prop per EH Bildu, i PSE i PP com a tercera i quarta força, respectiva­ment. Els partits bascos són conscients que governar sense una majoria estable pot portar situacions com les de Gipuzkoa i Sant Sebastià, on governa Bildu en minoria exposat a sobresalts quotidians.

Va ser el lehendakar­i qui va marcar els seus límits en matèria de pactes per descartar un acord amb EH Bildu en considerar que els separa un “abisme en qüestions ètiques i democràtiq­ues”. Va ser més ambigu sobre el PNB, i va evitar tancar- se portes. Per la seva banda, Iñigo Urkullu, a qui les enquestes assenyalen com a favorit per a les pròximes eleccions, va manifestar la voluntat del seu partit d’“assolir grans consensos” contra la crisi, sobre el final d’ETA i també sobre l’autogovern, més enllà de l’aritmètica parlamentà­ria.

El president del PP basc,

El PP basc s’erigeix en dic de contenció de l’esquerra abertzale al Parlament

Antonio Basagoiti, va rebutjar acords amb el PNB i va advocar per tenir els màxims escons possibles per impedir que “Bildu arribi a ser al capdavant de les institucio­ns basques”. La candidata d’EH Bildu, Laura Mintegi, va allargar la mà sense objeccions als uns i als altres: “El nostre tarannà democràtic mai no ens permetria dir a priori que rebutgem cap opció”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain