La Vanguardia (Català)

L’etarra malalt deixa la vaga de fam per “prioritzar la seva vida”

- BILBAO Redacció

El pres d’ETA Josu Uribetxebe­rria Bolinaga va prendre ahir la decisió de posar fi a la vaga de fam iniciada fa catorze dies, després de patir una caiguda i que els metges li advertissi­n que no podien aplicar-li el tractament amb radioteràp­ia con- tra el càncer si no menjava, segons van informar fonts oficials. Alhora, dos reclusos destacats més, Arnaldo Otegi i Francisco Múgica Garmendia, Pakito, van acabar el dejuni que havien iniciat en suport al segrestado­r d’Ortega Lara.

El portaveu del grup de suport als presos Herrira, Jon Ga- rai, va explicar que l’abandoname­nt de la vaga de fam va obeir al fet que el pres es trobava “al límit de les seves forces” i havia decidit “prioritzar la seva vida”. “Uribetxebe­rria ha pres aquesta decisió perquè vol que la seva mort no influeixi en l’actualitat”, va assegurar. L’etarra espera que l’Audiència Nacio- nal decideixi sobre la seva llibertat condiciona­l després que Institucio­ns Penitencià­ries li concedís el tercer grau divendres passat.

Segons el portaveu d’Herrira, “es tracta d’una decisió personal i que respon únicament a la situació extrema que s’ha vist obligat a viure, que ha deteriorat encara més el seu de-

Otegi i Pakito, entre d’altres, també van deixar ahir el dejuni en solidarita­t amb Uribetxebe­rria

licadíssim estat de salut”.

A la porta de l’hospital Donostia, dotze membres del grup de suport als presos etarres van fer una crida perquè a partir de demà la població s’incorpori a la vaga de fam per la llibertat d’Uribetxebe­rria, així com dels altres presos d’ETA greument malalts.

El final de la vaga de fam d’Uribetxebe­rria va anar seguit del final del dejuni d’etarres como l’exdirigent d’ETA Pakito, que està internat a la presó de Zuera i que ahir al matí va tornar a menjar a les instal·lacions del centre penitencia­ri. Pakito havia comunicat feia sis dies que iniciava un dejuni en suport al seu company, tot i que se li van trobar a la cel·la pots d’aliments buits que fan sospitar que l’etarra ha pogut consumir alguna cosa durant aquests dies.

 ?? JAVIER ETXEZARRET­A / EFE ?? Josu Uribetxebe­rria, ahir a la finestra de la seva habitació a l’hospital Donostia
JAVIER ETXEZARRET­A / EFE Josu Uribetxebe­rria, ahir a la finestra de la seva habitació a l’hospital Donostia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain