La Vanguardia (Català)

CIU explota el doble joc del PSC amb el concert econòmic

Recoder augura que el diàleg amb ERC donarà “bons fruits”

- IÑAKI ELLAKURÍA Barcelona

Els arguments de Patxi López per avançar les eleccions basques i el fet que presumís d’evitar retallades com les de Catalunya gràcies al concert econòmic s’ha convertit en munició per a CiU contra el PSC. El suport dels socialiste­s al concert basc i la seva negativa al fet que Catalunya gaudeixi d’aquest règim financer és una contradicc­ió que CiU vol explotar. “M’agradaria saber què pensa Pere Navarro del fet que el seu company Patxi López enarbori la bandera del concert econòmic basc”, va preguntar ahir el secretari d’organitzac­ió de CDC, Josep Rull, a Catalunya Ràdio.

Rull va remarcar la seva estranyesa pel fet que, el mateix dia que el lehendakar­i assenyalav­a que el concert econòmic els havia permès afrontar la crisi en més bona situació i amb menys retallades que altres comunitats, Navarro rebutgés un sistema econòmic semblant al basc per a Catalunya.

“No sóc del mateix partit que els socialiste­s d’Euskadi i per tant només defenso una cosa: que el concert econòmic és una mala fórmula aquí i allà”, va ser la resposta del dirigent del PSC Pep Martí, a Twitter a les crítiques de Rull.

Una posició dels socialiste­s catalans que no causarà problemes a la direcció del PSOE, segons va dir ahir Eduardo Madina, el secretari general del grup socialista al Congrés. Madina va afirmar que el pacte fiscal és una negociació bilateral entre la Generalita­t i el Govern de Mariano Rajoy i que la posició del PSOE i del PSC és “de plena sintonia”. És a dir, el concert econòmic és factible per al País Basc i Navarro però no pas per a Catalunya.

I mentre CiU continua distancian­t-se del PSC i del PP català amb les seves crítiques i declaracio­ns, dirigents de la federació na- cionalista i consellers no dubten a fer l’ullet a ERC.

Ahir va ser el torn del conseller de Territori, Lluís Recoder, que en la seva intervenci­ó a la Universita­t Catalana d’Estiu de Prada va assegurar que el diàleg fluid amb els republican­s “donarà el seu fruit” en un futur no gaire llunyà. El conseller Recoder no va concretar si aquesta sinto- nia amb la formació que lidera Oriol Junqueras es pot traduir en el suport d’ERC als pressupost­os del 2013, ara que la presidenta del PP català, Alicia Sánchez-Camacho, amenaça de retirar el suport al Govern si no rebaixa el seu to sobiranist­a. Responent a una pregunta sobre la seva participac­ió en la manifestac­ió convocada per a la Diada, Recoder va dir que espera conèixer la posisció del Govern a la primera reunió de l’Executiu després de les vacances, prevista per a aquest dimarts. “De segur que prendrem una decisió a l’altura de les circumstàn­cies”, va dir.

Però més enllà de la possible presència oficial del Govern en la manifestac­ió de la Diada, una qüestió que està suscitant una forta controvèrs­ia, Recoder va reclamar que aquesta sigui multitudin­ària i permeti a tothom expressar la seva sensibilit­at. Tant si és a favor de la independèn­cia com si és per reclamar el pacte fiscal, ja que, segons el seu parer, l’objectiu ha de ser que aglutini el major nombre de persones, incloent-hi els líders sindicals de l’UGT i CC.OO., Josep Maria Álvarez i Joan Carles Gallego.

 ?? EUROPA PRESS ?? El líder del PSC, Pere Navarro, i el dels socialiste­s valencians, Ximo Puig, ahir a Morella
EUROPA PRESS El líder del PSC, Pere Navarro, i el dels socialiste­s valencians, Ximo Puig, ahir a Morella

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain