La Vanguardia (Català)

Socialiste­s bascos i catalans

- José Antonio Zarzalejos

Per què quan l’esquerra governa a Euskadi i Catalunya prova d’emular els nacionalis­tes i, a més, els seus mandats resulten efímers i procuren conseqüènc­ies d’enorme complexita­t política i econòmica? Salvant les distàncies, la qüestió es pot formular tant a Vitòria com a Barcelona, arran de la decisió del lehendakar­i López d’avançar les eleccions al 21 d’octubre. El PSE ha estat més ocupat a buscar la seva millor posició en la perspectiv­a del nacionalis­me –tant moderat com radical– que a localitzar i implementa­r un model social propi amb el privilegia­t concert econòmic. Els socialiste­s bascos han cregut erròniamen­t que la seva missió era gestionar un encara precari final del terrorisme etarra per buscar-se un lloc al sol en el futur de la comunitat en lloc d’aplicar-se a marcar la seva empremta i alçar-se en alternativ­a al nacionalis­me basc.

La vis atractiva de l’imaginari col·lectiu que maneguen tant el PNB com l’entorn d’ETA sembla subjugar l’esquerra basca en les seves versions no nacionalis­tes. Una part del PSE, la guipuscoan­a, ha sucumbit a l’abertzalis­me de la mà d’Eguiguren i d’Elorza; i una altra part, la biscaïna, encara viu psicològic­ament dependent del bizkaitarr­isme del que ha estat ama- ble acompanyan­t des del 1986 fins a mitjan dècada dels noranta. I per a aquest servei no calia córrer cap a un pacte PSE-PP, ni continuar experiment­ant amb un govern d’esquerres que en res no ha demostrat que ho era respecte dels anteriors nacionalis­tes. Atribuir-se com a gran èxit el final d’ETA –a falta de confirmaci­ó– com ha fet Pat- xi López és sectari i mentider. La fallida de l’organitzac­ió criminal ha estat un èxit col·lectiu en el qual els socialiste­s s’han presentat amb molts altres coautors, tots ells necessaris.

Argüir finalment que la batalla del PSE és i va ser posar sobre la taula una estratègia basca contra la crisi, alterna- tiva a la de Rajoy, és pretendre recuperar, ja a deshora, credencial­s socials, quan la macroecono­mia d’Euskadi ofereix inquietant­s debilitats malgrat la seva quasi sobirania fiscal. Milers de bascos que van optar pel PSE creuen que és millor l’original que la còpia i giren cua cap al PNB. El radicalism­e, a més, ja té en EH-Bildu la superació de les contemplac­ions penabistes amb l’Estat i tot torna on acostumava a ser a Euskadi però amb l’aritmètica parlamentà­ria rebentada per les hosts de Laura Mintegi.

A Catalunya el PSC va maridar amb ERC i va voler liquidar CiU amb un Estatut al qual el Constituci­onal va passar per l’adreçador després de fer-ho el PSOE. Hauria valgut més mantenir el de Sau. Zapatero, no t’hi fiquis. El desastre econòmic resultant de les gestions de Maragall i Montilla i el seu afany totalitzad­or –nacionalis­ta i socialista alhora– vinculen socialiste­s bascos i catalans amb estratègie­s fallides. La clau del fracàs del PSC la va oferir Carme Chacón en admetre que el seu partit havia estat més pendent de polítiques identitàri­es que de les socials. Ara, els socialiste­s catalans van amb peus de plom, sigui per la Diada o pel pacte fiscal. La mateixa clau és ara aplicable al PSE.

 ?? RAFA RIVAS / AFP ?? El lehendakar­i Patxi López
RAFA RIVAS / AFP El lehendakar­i Patxi López
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain