La Vanguardia (Català)

L’orgull ferit de Suècia

-

SUÈCIA se sent ferida en el seu orgull de país defensor de la llibertat i els drets humans. Des que el Govern equatorià de Rafael Correa va afirmar que donava refugi a Julian Assange a la seva ambaixada londinenca per evitar que Suècia, després de processar l’activista australià per presumptes delictes sexuals, l’extradís als EUA, la imatge del país nòrdic s’ha vist maculada.

Per això, aquesta setmana ha estat pròdiga en declaracio­ns d’autoritats sueques. Tant el primer ministre, Fredrik Reinfeldt, com el ministre d’Afers Exteriors, Carl Bildt, han defensat la independèn­cia de la justícia sueca i han titllat d’inacceptab­le l’actuació de Quito. Una alta funcionàri­a del ministeri de Justícia suec ha estat més concloent en dir que el seu país mai no lliuraria Assange als EUA en cas que pogués ser torturat o condemnat a mort.

Si s’observa des d’una òptica desapassio­nada, el cas Assange és interessan­t perquè anuncia canvis substantiu­s en l’àmbit de la informació, així com en el dels serveis secrets. En l’era electrònic­a, segons van provar les filtracion­s de Wikileaks, el sistema de comunicaci­ons, inclòs el que incumbeix a matèries reservades, és més vulnerable que mai. És per tant comprensib­le que determinat­s activistes intentin buscar les esquer- des de l’esmentat sistema, com que els seus patrocinad­ors vetllin per la seva inviolabil­itat. Però, en paral·lel, el procés presenta aspectes injustos, com la reivindica­ció, potser oportunist­a, de certs valors a càrrec de països que no sempre els han defensat. O com un immerescut desprestig­i per a altres que sí que ho han fet.

Al món d’avui –el de l’electrònic­a, la imatge i la comunicaci­ó– molts intenten manipular els mitjans. Una arenga nacionalis­ta o una manifestac­ió de carrer que generi imatges impactants per als noticiaris televisius poden tenir gran efecte. Però cal recordar que les polítiques democràtiq­ues no es construeix­en cridant, sinó amb educació, lleis i anys de compromís social. Suècia és una monarquia constituci­onal la democràcia de la qual figura entre les més avançades del món. És un país amb tradició associativ­a popular, on la cultura cívica propicia una participac­ió electoral del 80%, i la política exterior de la qual es basa en la neutralita­t i ha evitat la guerra des que el 1814 va concloure la que la va enfrontar a Noruega.

Tot es pot millorar: encara hi ha qui recorda les connexions nazis sueques durant la Segona Guerra Mundial o li critica el negoci armamentis­ta. Però Suècia no necessita lliçons de països la democràcia dels quals encara queda, en qualitat i arrelam, molt lluny de la seva.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain