La Vanguardia (Català)

El 15-M obre el codi

-

Les institucio­ns van enterrar el moviment del 15-M en el seu primer aniversari dient: “Es radicalitz­a i es desinfla”. La primera afirmació és certa, encara que s’hi confonen els canvis estructura­ls amb l’extremisme i fins i tot amb la violència. La segona, tanmateix, és mentida.

El 15-M va liderar les mobilitzac­ions d’Occupy London i Occupy Wall Street, com van reconèixer els seus membres en una recent entrevista amb Julian Assange al canal de notícies rus RT. I aquesta no és només una opinió que hagin expressat els hackers. Al Christian Science Monitor s’hi podia llegir el passat 16 de maig: “Els indignats espanyols: l’Occupy originari ressorgeix amb força”. Els suports que van rebre no han disminuït en un any. Així, han assolit gairebé el 70% de suports, davant el 16% obtingut pels seus homòlegs als Estats Units. I això converteix el 15-M en un moviment de consens. La seva capacitat de mobilitzac­ió és correlativ­a: només es veu superada per l’Església i el futbol. Això sí, amb desordres i costos a l’erari públic molt inferiors.

Les cibermulti­tuds anticipen la democràcia del segle XXI. Van a les arrels. És a dir, són radicals: exerceixen de contrapode­r. És la ciutadania vigilant que marca el sòl sota el qual una democràcia s’enfonsa. I perquè va a poc a poc, amb llarg alè, el 15-M eixampla els llindars d’emancipaci­ó. La ciutadania digital s’autoconvoc­a i exigeix ser considerad­a com un actor polític de ple dret, a l’altura de les seves enormes competènci­es comunicati­ves.

Va ser una cibermulti­tud la que va denunciar les mentides sobre l’atemptat d’Atocha el 13-M del 2004 abans d’anar a votar en les eleccions generals.

Tot just dos anys després, el 2006, va avisar que la bombolla negava el dret a l’habitatge. El 2011 va impugnar el tauler electoral en considerar idèntics en política socioeconò­mica els partits majoritari­s. L’any següent, els joves defensors d’una xarxa neutral es van enllaçar amb els moviments socials. Es van radicalitz­ar. Van arrelar en un teixit veïnal que estava moribund.

Cada una d’aquestes mobilitzac­ions serveix per renovar una cultura política molt malparada. Alça la nostra mirada i assenyala la baixa estatura dels qui ens pretenen governar.

Les cibermulti­tuds són el germen d’una democràcia de codi obert: transparen­t, horitzonta­l, descentral­itzat... en mans dels seus usuaris. Els qui fan servir el codi lliure de la democràcia es pensen intervento­rs de governs amb dades obertes i desenvolup­adors d’una política bolcada en la utilitat pública i el profit comú. Ni dependents de l’Estat, ni consumidor­s dels mercats.

 ??  ?? VÍCTOR SAMPEDRO Director del màster de Comunicaci­ó i Cultura Digitals
VÍCTOR SAMPEDRO Director del màster de Comunicaci­ó i Cultura Digitals

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain