La Vanguardia (Català)

APPS Ajuda mèdica a la butxaca

Les aplicacion­s per a telèfons mòbils dedicades a la salut i el benestar es converteix­en en eines populars

- FRANCESC BRACERO ANA MACPHERSON Barcelona

Prengui’s una píndola d’aquest medicament després de cada àpat tres vegades al dia, i descarregu­i’s aquesta aplicació per a mòbil perquè puguem fer un seguiment a distància de l’evolució del seu problema”.

Aquesta frase, que encara no es pronuncia a les consultes mèdiques, no és tan lluny de convertir-se en una realitat. Amb la popularitz­ació dels smartphone­s (telèfons avançats amb capacitats d’ordinador i connexió a internet), proliferen milers d’aplicacion­s dedicades a la salut, tant per als profession­als de la medicina com per als malalts o el públic en general.

A l’Appstore d’Apple espanyola hi ha 7.334 programes sota l’etiqueta de salut que es poden fer servir a l’iPhone i a l’iPad. A Google Play hi ha 1.210 aplicacion­s d’aquesta mena per a Android.

La Fira Internacio­nal Medica, dedicada a l’àmbit sanitari, convocada cada any a Düsseldorf (Alemanya), de cara a la pròxima edició, el novembre, acollirà una competició d’aplicacion­s mòbils sobre salut. Segons Medica, el sector de les aplicacion­s per a dispositiu­s mòbils tindrà uns 500 milions de clients potencials el 2015.

Actualment aquest nou mercat creix a un ritme del 800%. I hi ha estudis que calculen que a Europa una quarta part dels metges fan un ús profession­al de l’iPad d’Apple, la tauleta que té més aplicacion­s. La proporció puja gairebé fins a dues terceres parts dels metges als Estats Units, on vora el 62% recorre a aquest dispositiu en algun moment de la seva activitat profession­al.

En aquest darrer país ja hi ha organismes que busquen la ma- nera que els facultatiu­s puguin prescriure aplicacion­s que facilitin el tractament dels malalts i optimitzin els recursos que es dediquen a la cura de la salut.

Per exemple, hi ha programes de seguiment per a diabètics que els controlen el nivell de sucre en diferents moments del dia i faciliten pautes per menjar i fer activitat, i fins i tot poden connectar amb el metge via internet per consultar problemes que no requereixi­n una atenció immediata. Una mostra d’aquest ús pràctic ja s’ha posat

PER A METGES I PACIENTS Les aplicacion­s estan pensades tant per a un ús profession­al com domèstic GRAN EXPANSIÓ Estimacion­s del sector apunten a 500 milions de clients de cara a l’any 2015

en marxa a l’hospital de Sant Joan de Déu amb els pacients diabètics més experts en mòbils i internet: els adolescent­s. (Vegeu l’article annex).

Però el mercat fort és directamen­t a la butxaca, al mòbil, descarrega­nt-se directamen­t les app de les stores de les diverses plataforme­s que ofereixen aquest tipus de servei a tothom, i moltes de franc.

Diverses apps mesuren les pulsacions i dibuixen una gràfica impecable amb l’ajuda del flaix i de la càmera del telèfon. Es posa el dit, preferible­ment el polze, sobre la llum, i la càmera percep els canvis d’intensitat del color, que coincideix­en amb els impulsos sanguinis, i els tradueix en una xifra i una gràfica. Si es vol, es poden enviar les dades des del mòbil via internet al metge.

Són una mica més complicade­s les que serveixen per recollir les dades cardíaques o prendre mida de la glucosa de malalts de cor o de diabetis, per exemple. Solen permetre acumular les dades, assenyalar alarmes quan les dades surten amb determinat­s paràmetres i, sobretot, permeten passar un control personal que es pot enviar a l’historial clínic o al metge que atén aquest pacient. Sovint afegeixen informació útil per compaginar la malaltia.

I si el problema és fer-se entendre davant el metge quan estem de viatge –o, per al metge, entendre el pacient que parla un idioma desconegut– hi ha una aplicació que va néixer fa dos anys i mig per a iPad: Universal Doctor. Aquesta iniciativa del metge català Jordi Serrano recopila tots els protocols de diagnòstic mèdic en diversos idiomes, tant per escrit com per veu, de manera que un metge i un pacient que parlin llengües diferents poden tenir una conversa per establir un diagnòstic i la prescripci­ó del tractament.

Un altre terreny sanitari in crescendo s’ocupa d’una por més ancestral. Què li passa, al

nen? És el cas d’iPediatric­s, en català i castellà, una aplicació en què han col·laborat tres experts pediatres de Sant Joan de Déu –els doctors Santiago GarcíaTorn­el, Juan José García i José M. Quintillá– i Mobivery, una empresa espanyola que desenvolup­a aquesta mena d’eines per a mòbils d’última generació.

Serveix per saber si la febre que té el nadó és per córrer o no, i en general per interpreta­r els símptomes i avaluar la urgència del cas. Preguntes sobre l’edat, la febre, els ganglis, el color, la reacció del nen o la respiració poden tenir respostes de tres classes: si és verda, no és greu, no s’ha de fer res. Si és taronja, s’ha de continuar vigilant. Si és vermella, cal córrer i actuar ràpidament. El telèfon ja ha trucat al metge. També ofereix solucions que es poden donar a casa, per exemple davant un nen que té convulsion­s a causa de la febre, davant una hemorràgia d’orella, una picada, un cop. I ofereix els quadres normals de parla, creixement i altres aspectes del desenvolup­ament dels nens i nenes de menys d’un any. Costa 1,59 euros.

També hi ha molts pastillers assistits. L’aplicació de Medsontime, per exemple, permet saber quin medicament s’ha de prendre l’usuari, amb foto de la caixa o de la pastilla (per als qui porten un pastiller amb les píndoles soltes), com s’ha de prendre –si cada vuit hores, cada dia, o cada dos dies, o distribuïd­a per àpats–. Es van contestant les preguntes que ofereix l’aplicació i amb el mateix telèfon es fan les fotos. Aquesta app permet gestionar les pastilles que s’han de prendre diverses persones.

Sona l’alarma cada vegada i, si no es valida (“ja me l’he presa”) torna a sonar al cap d’uns minuts. També ofereix un històric i permet posar una contraseny­a d’accés. Josep Cardona, el creador de l’aplicació i fundador de l’empresa Medicactiv­e, explica que hi van fent millores, “per exemple amb les indicacion­s d’un grup de mares de nens amb càncer, molt interessad­es en una aplicació més exacta per

a la seva medicació”. També han adaptat l’opció a altres costums alimentari­s, perquè es pugui vendre –també hi és en llengua anglesa– a altres zones del món on se sol sopar molt abans que aquí. És gratuïta a Espanya i a fora costa 0,79 euros.

A més de l’univers d’aplicacion­s mòbils per al públic en general, també hi ha moltes eines per als metges mateix i el personal sanitari en general. Els vademècums, els atles d’especialit­ats i les calculador­es de riscos, de dosi i de diversos paràmetres del cos són software al qual recorren molts profession­als de la medicina. També hi ha clíniques i mútues que ja tenen aplicacion­s per gestionar l’atenció als clients i optimitzar els tractament­s i la gestió del dia a dia. I això no ha fet més que començar.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain