La Vanguardia (Català)

La pròxima visita, per webcam

L’hospital de Sant Joan de Déu posa en marxa plataforme­s informàtiq­ues per controlar la diabetis i fer consultes des de casa

- Barcelona ANA MACPHERSON

L’ hospital infantil de Sant Joan de Déu vol fer-se líquid. Per oposició al carnal, al presencial. Qualsevol cosa que no faci imprescind­ible veure, escoltar, tocar, mesurar, treure imatges internes, obrir, forçar, tallar, cosir, corregir, observar sense perdre’s un minut del que passa… es podria atendre tecnològic­ament a distància.

La pròxima visita, per webcam. “Per què no? Cada vegada som més l’hospital de referència de moltes persones que viuen a pocs o a molts quilòmetre­s de distància, cada vegada més pacients són crònics que hem de controlar i vigilar diverses vegades al llarg de l’any. Molts venen fins a quatre vegades l’any per aquest motiu. Si els estalviem dos viatges que poden suplir des de l’ordinador...”, explica Jorge Juan Fernández, director d’eHealth de l’hospital de Sant Joan de Déu.

Anna Toribio és una adolescent diabètica i usuària d’una de les plataforme­s que l’hospital ha posat en marxa per permetre-li portar un control a distància. “M’he estalviat moltes trucades i viatges”, assegura des de Manresa la seva mare, Roser Bermúdez, col·labo- radora necessària del control, “perquè és molt nena, ja tindrà temps de fer-se càrrec de tot”. L’Anna es pren mostra cinc cops al dia amb el glucòmetre i passen la informació a l’ordinador amb un cable o amb un USB, o fins i tot des del mòbil. La gràfica setmanal és una bona eina de control. “Si no està bé durant uns quants dies, demano consulta a l’endocrí des del mateix programa. O amb la nutricioni­sta, perquè està creixent molt i té molta gana i necessitem orientació contínua-

Molts pacients viuen lluny i la tecnologia evitaria part dels desplaçame­nts

ment. Ens contesten l’endemà per correu si cal modificar la insulina o si val més canviar algun menjar”, diu la Roser.

El que cal és passar al mòbil o a l’ordinador tota l’activitat que un adolescent o els pares d’un nen puguin fer des d’aquests dispositiu­s, encara que siguin en un parc.

I com aniria, monitoritz­ar l’embaràs (les corretges) des de casa? “Molts dels nostres embarassos són de risc i, en canvi, els fem venir contínua- ment a l’hospital; seria molt millor que l’aparell de monitoratg­e es pogués endur a casa i enviés les dades amb l’ordinador o la tauleta per mitjà de la plataforma que li proporcion­a l’hospital i de manera absolutame­nt segura”, aclareix Jorge Juan Fernández.

Una contraseny­a i el pacient es pot cartejar amb el metge. “No, no es tracta de perdre’s tot allò que comuniquem molt millor en persona, sinó de poder dedicar tot el temps a la part més rica de la consulta i no a la paperassa, a les gràfiques i als informes, que ja poden tenir el pacient i el metge a través de l’ordinador”. Estan començant. “N’anirem aprenent sobre la marxa”.

L’experiènci­a israeliana ha inspirat algunes decisions tecnològiq­ues de l’hospital infantil de Sant Joan de Déu. Catorze hospitals i centenars de consultori­s fan servir plataforme­s comunes perquè els pacients accedeixin a l’historial clínic, a les explicacio­ns sobre la malaltia que tenen –que entre pacients crònics és molt important– i també a les instruccio­ns, a tot allò que han de fer: de la medicació fins als exercicis respirator­is, les dietes o un recordator­i de visites. Amb aquest sistema es calcula que s’han reduït un milió i mig el nombre de consultes amb 4 milions de pacients.

 ?? GEMMA MIRALDA. ?? Tramesa de dades. L’Anna i la seva mare Roser envien els controls de glucèmia de l’última setmana al metge a l’hospital i fan servir un correu segur per consultar dubtes
GEMMA MIRALDA. Tramesa de dades. L’Anna i la seva mare Roser envien els controls de glucèmia de l’última setmana al metge a l’hospital i fan servir un correu segur per consultar dubtes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain