La Vanguardia (Català)

Revés judicial al concert de les escoles que separen per sexes

Segons el Suprem, la LOE impedeix subvencion­ar aquests centres

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ MAITE GUTIÉRREZ Madrid/barcelona

Dues sentències recents del Tribunal Suprem s’oposen al fet que els centres educatius que separen els alumnes per sexes puguin ser concertats per l’administra­ció. Els magistrats de la Sala Contencios­a resolen que la denegació de renovació o de l’establimen­t de concerts amb aquesta mena d’escoles “no qüestiona l’existència de l’educació diferencia­da, tan legítima com el model de coeducació que preconitza la llei, però sí que s’ajusta al mandat legal que descarta que es pugui acollir al sistema d’ensenyamen­t gratuït de centres concertats sostinguts amb fons públics”. El Suprem es remet al que estableix la LOE –aprovada el 2006 pel govern del PSOE–, que al capítol sobre l’escolaritz­ació en centres públics i concertats va afegir la prohibició de la discrimina­ció per sexe.

Valorant aquestes resolucion­s del Suprem, el ministre d’Educació, José Ignacio Wert, ahir es va mostrar en desacord amb l’argumentac­ió del tribunal, que qüestiona que l’educació diferencia­da pugui quedar exclosa dels fons públics, al·legant discrimina­ció entre sexes. Wert va al·ludir a la Convenció de la

Wert qüestiona que s’al·legui discrimina­ció per negar concerts a aquests col·legis

Unesco, firmada per Espanya, “que afirma que l’educació diferencia­da, sempre que no suposi desigualta­t d’oportunita­ts per a nois i per a noies, no suposa una forma de discrimina­ció”. El ministre, a més, va apel·lar a “debatre” la qüestió.

En espera que el govern mogui fitxa i decideixi si aprofita la reforma educativa per canviar aquest article de la LOE, caldrà veure quin efecte tindran les dues sentències de l’Alt Tribunal, no només a les comunitats afectades directamen­t (Andalusia i Cantàbria, aquesta última amb un govern del PP), sinó a la resta d’autonomies. La Junta andalusa ahir va anunciar que estudia si pot aplicar la sentència de manera “immediata” als concerts en vigor a dotze centres o bé s’haurà d’esperar al 2013-2014, moment en què s’haurien de renovar.

A Catalunya, els serveis jurídics d’Ensenyamen­t estudiaven també ahir l’abast de les sentències. L’objectiu és esbrinar si afectarien la renovació dels concerts dels centres que separen per sexes a Catalunya, perquè a la conselleri­a consideren que els concerts vigents no corren perill i estaran garantits fins al 2014. “Es continuara­n subvencion­ant aquests centres fins que acabi el conveni”, van assenyalar a Ensenyamen­t. Els concerts d’aquests centres es van aprovar el 2010 per un període de quatre anys, amb el govern del tripartit i el socialista Ernest Maragall al capdavant de la conselleri­a. El Departamen­t actual no sap què passarà a partir del 2014 amb aquestes subvencion­s. Els darrers anys no s’ha concedit cap concert nou a centres d’educació diferencia­da.

Per la seva banda, l’associació de mares i pares catòlics Concapa va demanar ahir mateix que es modifiqui la LOE per protegir els concerts d’aquestes escoles. El president de la Confederac­ión Española de Centros de Enseñanza (CECE) –escola privada i concertada–, Antonio Rodríguez, va qüestionar les sentències, que va qualificar de “confuses”, i va animar els centres afectats a recórrer-les davant el Tribunal Constituci­onal.

 ?? LAURA GUERRERO / ARXIU ?? Els concerts a centres que separen es van renovar el 2010 a Catalunya
LAURA GUERRERO / ARXIU Els concerts a centres que separen es van renovar el 2010 a Catalunya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain