La Vanguardia (Català)

Per una mort digna

TONY NICKLINSON (1954-2012) Britànic amb paràlisi que va lluitar pel dret legal a morir

-

El seu desig era “acabar amb una vida insípida, miserable, denigrant, indigna i intolerabl­e”

Tony Nicklinson, un britànic amb paràlisi que va perdre dijous passat la seva batalla davant els tribunals per acabar amb la seva vida, ha mort avui “per causes naturals” a casa seva, a Wiltshire, va confirmar el seu fill. El malalt, de 58 anys i amb plenes facultats mentals, havia portat el seu cas davant el Tribunal Superior de Londres, davant el qual va demanar protecció legal perquè, arribat el moment, un metge pogués ajudar-lo a morir sense afrontar càrrecs per assassinat.

No obstant això, la passada setmana un jutge va resoldre en contra seu en argumentar que un dictamen favorable hauria implicat un canvi dràstic en la legislació britànica sobre assassinat, que superava els poders de les corts.

Aquesta decisió va deixar Nicklinson, segons va indicar llavors la seva esposa Jane, “totalment descoratja­t” i la intenció del malalt, el desig del qual era “acabar amb una vida insípida, miserable, denigrant, indigna i intolerabl­e”, en les seves paraules, era recórrer contra el dictamen judicial.

Nicklinson, pare de dues filles adultes, patia una paràlisi completa de coll cap a baix (cone- guda en anglès com locked-in syndrome) des del 2005, quan va patir una apoplexia que no li va afectar el cervell però que li impedia de suïcidar-se.

El seu cas tenia una gran rellevànci­a, ja que segons el Ministeri de Justícia, el que demanava –protecció legal contra càrrecs d’assassinat per a un profession­al mèdic que, arribat el moment, acabés amb la seva vida– modificari­a la legislació actual sobre l’assassinat, una cosa que només pot fer el Parlament.

“Abans de morir, ens va demanar que tuitegéssi­m: ‘Adéu, món, l’hora ha arribat, m’he divertit’”, va explicar el seu fill en un missatge a través de Twitter.

També la seva dona, Jane, s’ha expressat a través de Twitter: “Gràcies pel vostre suport durant aquests anys”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain