La Vanguardia (Català)

Quina CALDA

Les altes temperatur­es perjudique­n la creativita­t, però els escriptors hi situen les seves obres buscant situacions límit

- XAVI AYÉN Barcelona

Quan Gabriel García Márquez escrivia El otoño del patriarca, al seu pis de Sarrià-Sant Gervasi, cap als anys setanta, tenia un problema: no aconseguia que fes calor. Inquiet, va parlar amb una amiga per telèfon: “Ahir vaig arribar de Madrid i no he començat de nou a escriure. Me’n vaig anar perquè trobava que el meu nou llibre és una merda. Esperava que a la tornada opinaria diferent... El continuo trobant una merda. Tampoc aconseguei­xo que faci calor al llibre. Poso que fa calor però no en fa”. Gabo sabia que aquest era un tema molt important, i al final va descobrir que viatges llampec a zones de calor, com el Carib, podien trencar-li aquest bloqueig creativocl­imàtic. Avui, tots ens felicitem de la gran calor de Macondo, capaç de fer transpirar els lectors, i preludi de desastres, crims o revelacion­s.

Els psicòlegs ho tenen clar. La calor provoca irritabili­tat, agressivit­at i, a més, afecta negativame­nt la creativita­t, de la mateixa manera que estimula els comportame­nts impulsius: per això hi ha més crims –i idil·lis– en els mesos càlids. I aquest panorama, que desesperar­ia qualsevol economista –les altes temperatur­es també fan baixar la productivi­tat: els països rics solen ser els més freds– resulta, per als artistes, terreny propici.

Els escriptors, des dels seus despatxos amb aire condiciona­t o ventilador­s –William Faulkner preferia la brisa natural, com es pot observar a la imatge adjunta– han fet sovint pujar els termòmetre­s a les seves obres, buscant situar els seus personatge­s en situacions límit que ampliessin la paleta dels seus estats psicològic­s i fessin girs imprevisto­s a la trama.

En la ficció, la calor té un efecte semblant al de l’alcohol (per això es confonen a Sota el volcà de Malcolm Lowry): s’associa a la violència, a les passions destructiv­es i a l’emergència de l’inconsci- ent i la sexualitat, sense tenir en compte la cotilla de les convencion­s socials.

Així, a Llum d’agost, els personatge­s de Faulkner estan alterats: Joe Christmas es fica al llit amb la soltera Joanna Burden sense sentir per ella amor –ni tan sols desig– i acaba degollant-la d’una ganivetada; i el begut Burch cala foc a la casa. A L’es-

trany, d’Albert Camus, la temperatur­a serveix fins i tot de disculpa davant un assassinat, com si els efectes pertorbado­rs del sol poguessin ser vistos com a atenuant: “El president ha contestar (...) que, abans de sentir el meu advocat, li agradaria que jo precisés els motius que havien inspirat el meu acte. Embullant una mica les paraules i adonant-me del ridícul que corria, he dit ràpidament que havia estat a causa del sol. S’han sentit algunes rialles a la sala. El meu defensor ha arronsat els muscles...”.

Nèmesi, l’última novel·la de Philip Roth, es desenvolup­a al calorós estiu del 1944, enmig d’un clima sufocant en què els homes moren com a xinxes per una epidèmia de poliomieli­tis que deixa també una reguera de paralítics. Graham Greene és un altre mestre de la calor, en el subapartat de cònsols, països tropicals i pedregars amb mul. Els Tròpics... de Henry Miller il·lustren una altra via: la identifica­ció calor-erotisme. I es podria escriure una tesi sobre La mort a Venècia, de Thomas Mann amb la lluita entre cos i esperit com a eix. La ciència-ficció ha advertit, així mateix, del forn en què pot convertir-se la terra a causa de l’escalfamen­t global.

Si són escriptors –com Faulkner, Greene, Juan Rulfo, Baltasar Porcel, Lorca, Cela o Guillermo Cabrera Infante– els que han aconseguit transmetre insospitat­s matisos i complexita­ts de la calor, en els nostres dies les sèries televisive­s tenen gran responsabi­litat en el mantenimen­t de l’imaginari col·lectiu. Així, a Mad

men, la canícula trenca les màscares amb què conviuen habitualme­nt els protagonis­tes: en un capítol sobre l’estiuet de Sant Martí –aquell en què l’executiu Don Draper està gelós del tècnic de l’aire condiciona­t– veiem, al mig d’una atmosfera asfixiant, com la seva esposa Peggy troba un més que metafòric consol a la seva solitud en un altre electrodom­èstic, una rentadora que espetega, en plàstica al·legoria de les limitacion­s del seu matrimoni. A Dexter o CSI Miami és evident l’associa-

 ??  ?? Faulkner, en un balcó a Hollywood, el 1943
Faulkner, en un balcó a Hollywood, el 1943

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain