La Vanguardia (Català)

Sergi López serà Ratzinger en la sèrie sobre Pere Casaldàlig­a

- FERNANDO GARCÍA São Félix do Araguaia Correspons­al

La picabarall­a teològica que el bisbe i missioner català Pere Casaldàlig­a va tenir el 1988 amb el cardenal Joseph Ratzinger constituei­x un capítol important en la vida de les dues figures de l’Església, i és una de les escenes més atractives de la minisèrie televisiva que un equip dirigit per Oriol Ferrer roda aquests dies a São Félix do Araguaia (Mato Grosso). El fragment és interessan­t pel seu significat, però també pel fet que el llavors cap de la Congregaci­ó per a la Doctrina de la Fe i avui Papa sigui encarnat per l’actor català Sergi López. A Casaldàlig­a l’interpreta Eduard Fernández.

Aquella tensa conversa, celebrada durant una visita de rigor al Vaticà que el rebel bisbe havia anat ajornant i que va acabar convertint-se en un “examen de fe”, es recrearà en interiors del Parlament i la Llotja, entre altres localitzac­ions a Barcelona. La filma- ció no es realitzarà abans de mitjans del mes de setembre, quan l’equip es desplaçarà de l’escenari original del Brasil als elegits a la capital catalana per representa­r aquesta trobada de Casaldàlig­a amb Ratzinger i el també cardenal Gantin.

La reunió va ser un interrogat­ori d’una hora i mitja. En versió lògicament resumida, serà el diàleg més important de la pel·lícula. La visita de Casaldàlig­a –el seu únic viatge a Europa després de la seva arribada al Brasil l’any 1968– va acabar amb una breu recepció del papa Joan Pau II, a la qual va assistir amb unes botes regalades per Fidel Castro.

Qualsevol es pot preguntar: Sergi López fent de Ratzinger? La semblança és nul·la! Sobre això, Ferrer al·lega que la similitud no és imprescind­ible i que fins i tot convé limitar-la; “Si no, pots convertir una història emotiva en un biopic. A més, jo volia el Sergi. Per ell és un repte compondre el personatge. I només li tenyirem els cabells de blanc”.

La minisèrie, pressupost­ada en 3,5 milions i possible en aquests temps gràcies al suport de companyies com Endesa Brasil, Mapfre i Petrobras, consta de dos capítols i es podrà veure a TV3 i TVE l’any que ve. La producció és de Francesc Escribano, autor del llibre Descalç sobre la terra vermella, premi Gaziel del 1999.

 ?? FOTOS: ARXIU I GTRES ONLINE ?? s important que l’actor s’assembli al Papa
FOTOS: ARXIU I GTRES ONLINE s important que l’actor s’assembli al Papa
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain