La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1

Renillava. A, tanco el llum i be, trec la cartera, o viceversa. 2 Pòsits cafetaires que remeten als mons grec i turc. L’acrònim que ha gestionat la conquesta de l’espai. Armadura verda. 3 Les primeres de les últimes. L’acció de tornar-s’ho a posar a la boca amb una certa voluntat experiment­al. Pot ser de cases o deserta. 4 Faig anar avall. Regada indiscrimi­nadament. La més vibrant de l’alfabet.

5 Els cosins dels ases que tenen prou prestigi zoològic per ocupar una cel·la del zoo. Arbre considerab­le.

6 L’instrument de vent més oficialist­a. Uneixi en sagrada aliança (o gairebé). Quasi fa gol. 7 Hores sense cap ni peus. Si agites aquest arbret caus. Capta nova informació i l’assumeix. 8 Un miler de romans. Conjunt de monòlits prehistòri­cs que formen un cercle. Jota grega una mica idiota. 9 Principi ecumènic. Pèls de negre africà clàssic, com els que lluïa Michal Jackson de nen. El mallorquí. 10 L’últim habitacle, que acostuma a ser ligni. La teva. Camps de naps. 11 Així tirem quan no progressem. Agregem fins a deixar molt mal gust de boca. Al bell mig del mur. 12 Peix musical. Socors. Principi independen­tista. 13 Est. Institut d’orquestres patriòtiqu­es. Escullis la tristor. L’Edgar Allan quan perdia el cap. 14 Persona que pesca amb uns ormejos que tenen nom d’agafador. Criatures molt petites.

VERTICALS 1

Imito els més tossuts. Esborraren els esments a la truita francesa. 2 L’exhibeix el seductor nat, encara que no sigui dalinià. Mesura per establir l’eslora d’una barca. Aquí comença però no delata pas ningú. 3 Vila caldea. Embarcació de vela, de tres pals, la més grossa de les d’aparell llatí. Esgarrapin idees del Dick Turpin. 4 Causo un perjudici. A l’Àustria imperial i a Eslovàquia, nom donat als russos. Pinyol. 5 El primer almirall de la història. Solventa musicalmen­t. Li talla els cabells al zero. 6 Planeta. Feu créixer un monticle a la base d’una planta. Còpula.

7 Mitja desena. L’explora per la via auditiva amb l’ajut d’un fonendosco­pi. Xavier Tarrés Rosell. 8 Hi posi agafadors. L’aliatge més habitual. El medi que ens envolta. 9 Torxes que sempre van endavant. Faci navegar un bot amb un sol rem col·locat a popa. 10 Has perdut la porteria de rugbi. Cançó operística ben indoeurope­a. Corquin els queixals. 11 Digerida. Robi. La Rossy de Palma mai no ha tingut ni un pèl ros. 12 Acaba com comença. Treballo. Estimi, o m’estimi. Pertany matemàtica­ment.

13 Francès de nom explosiu. Que produeix llet. Bassa on es posen les pells a adobar. 14 Resaré a la joieria. Que tenen la nàpia enorme.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain