La Vanguardia (Català)

Tancament de luxe

- IVÁN F. MULA Barcelona

El Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP) conclou aquest cap de setmana l’edició d’aquest any, que ha tingut Euskadi com a país convidat. Precisamen­t, és el grup basc Intonation­es l’encarregat de tancar les portes amb tres actuacions, que tindran lloc a tres localitats diferents. La prime- ra serà aquesta nit a la Seu d’Urgell, a la qual segueix un concert a Vielha demà, i serà a Berga el dia 25, on finalitzar­à aquesta petita gira.

La formació presenta un repertori dedicat íntegramen­t a l’obra del compositor basc Juan de Anchieta (1462-1523), un dels màxims exponents de la polifonia religiosa i profana espanyola de finals del segle XV i principis del XVI.

Creada el 2009, Intonation­es ha actuat en festivals tan prestigios­os com el Cicle de Música Antiga de la Catedral de Santa Maria de Vitòria, el Musikaste (Setmana de la música basca), el Festival de Música Antiga de Sevilla o el Cicle Segles d’Or, organitzat per Caja Madrid.

Aquest és un tancament de luxe per al FeMAP, que ha aconseguit doblar aquesta edició el nombre d’assistents respecte al 2011. Per ser la seva segona edició, aquesta és una evolució molt positiva. Els organitzad­ors creuen que els resultats no podrien ser més bons: “Hi ha hagut un notable increment en el nombre d’assistents. En alguns concerts, fins i tot es van esgotar les entrades. La previsió és que l’any que ve el nombre de municipis pugi de 14 a 20, ja que hi ha diverses localitats catalanes interessad­es a participar-hi”.

El nom de la formació prové del segon tractat sobre cant del mestre de capella i teòric basc Gonzalo Martínez de Bizcargui que es va publicar a Saragossa l’any 1538, amb el títol de: Intonation­es nuevamente corregidas según uso de los modernos que hoy cantan y entonan en la iglesia romana (1538).

Es configuren com un grup de composició variable en funció de les necessitat­s de cada programa, sense més limitacion­s que les obligades per l’estructura del repertori, en aquest cas, l’obra de Juan de Anchieta.

La direcció del grup va a càrrec de David Sagastume. Nascut a Vitòria el 1972, va cursar estudis de violoncel al Conservato­ri Superior de Música Jesús Guridi de la capital alabesa i va obtenir el premi extraordin­ari a l’examen final d’aquesta especialit­at. També té estudis de contrateno­r i ha actuat com a solista.

 ?? FESTIVAL DE MÚSICA ANTIGA DELS PIRINEUS ?? La formació basca Intonation­es homenatja Juan de Anchieta
FESTIVAL DE MÚSICA ANTIGA DELS PIRINEUS La formació basca Intonation­es homenatja Juan de Anchieta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain