La Vanguardia (Català)

El rècord turístic del juliol dóna un respir a l’economia

El nombre de visitants internacio­nals frega els 33 milions gràcies als forts increments d’alemanys i francesos

- AINTZANE GASTESI Barcelona

Les xifres d’arribades de turistes internacio­nals, que freguen els 33 milions fins al juliol, són pràcticame­nt l’única bona notícia econòmica d’un estiu que batega al ritme d’una inestable prima de risc i la volatilita­t borsària. La xifra rècord de visitants del mes de juliol té, de fet, un cert efecte psicològic entre les constants amenaces de rescat: la potent indústria turística espanyola funciona malgrat tot.

Durant el mes de juliol, el nombre de visitants estrangers va registrar una xifra mensual rècord de 7,7 milions, que supera en un 4,4% els bons registres de l’estiu passat, que va créixer un 7,2% a causa de la inestabili­tat de les destinacio­ns del nord de l’Àfrica.

França i Alemanya són els mercats emissors que han impulsat el creixement del turisme al juliol. França va acaparar el 16,5% del total de turistes internacio­nals, amb un increment del 7,7% al juliol, fins a 1.271.363 turistes. Catalunya i la Comunitat Valenciana van ser les destinacio­ns més beneficiad­es per l’augment dels visitants francesos. Així mateix, Alemanya, amb 1.175.771 turistes, va ser el principal impulsor de la pujada del mes, amb un increment de les visites del 9,7%, 104.000 turistes més que fa un any, creixent per cinquè mes consecutiu. Les Balears, la seva destinació tradiciona­l, i de nou Catalu- nya van ser les comunitats que més es van beneficiar del flux de turistes germànics, que aquest estiu han desplaçat gran part de les seves vistes de Grècia cap a les costes espanyoles.

Catalunya, principal destinació turística espanyola, va concentrar el 26,3% de visitants estrangers després de créixer un espectacul­ar 10% en nombre de visitants al juliol, que van superar els 2 milions. El turisme francès és el primer mercat emissor cap a Catalunya, i al juliol va registrar un creixement de l’11,4%, molt superior al 7,7% del total nacional. En total, entre el gener i el juliol van arribar a Catalunya prop de 2,2 milions de visitants francesos, un 6,9% més que l’any anterior, segons dades de l’Observator­i d’Empresa i Ocupació. En part, destaquen des de la Generalita­t, l’impacte de la crisi a França beneficia els mercats de proximitat com Catalunya, que ha intensific­at l’activitat promociona­l al país veí.

Des del Departamen­t d’Empresa i Ocupació esmenten també la forta expansió de Vueling a Fran-

ça com un dels principals impulsors de l’augment de visitants gals. Només des de Barcelona, el nombre de rutes a ciutats franceses ha passat de quatre a deu entre l’estiu passat i aquest. “Mentre abans volàvem a les principals ciutats, aquesta temporada hem estès la xarxa a altres capitals de província més llunyanes”, assegura Javier Suárez des del departamen­t de rutes de Vueling. De l’abril al juliol, l’aerolínia que presideix Josep Piqué va transporta­r 880.000 passatgers entre França i Espanya, un 33% més que l’any passat. I entre ciutats franceses i l’aeroport de Barcelona-El Prat van viatjar 487.000 passatgers, un 57% més. Segons Suárez, “França és el mercat internacio­nal més important per a Vueling, que lidera el trànsit entre tots dos països”. Es comença a notar l’augment dels viatges amb tren entre París i Barcelona. Segons una estimació dels ferrocarri­ls francesos, SNCF, quan la línia estigui en ple funcioname­nt tindrà 105.000 viatgers més l’any.

“El turisme és l’únic sector que es mostra dinàmic en l’economia, encara que per ser precisos, hauríem d’utilitzar les dades de pernoctaci­ons, més realistes que les de visitants”, destaca el catedràtic d’Esade Robert Tornabell, que rebaixa l’optimisme. “En qualsevol cas, els ingressos turístics per part dels estrangers són una gran injecció per a l’economia, ja que es poden equiparar a les exportacio­ns i són molt importants per equilibrar la balança de pagaments”, assegura el professor.

 ??  ??
 ?? AGUSTÍ ENSESA / ARXIU ?? Platges plenes. La costa catalana, com la platja de Llafranc, continua guanyant turistes
AGUSTÍ ENSESA / ARXIU Platges plenes. La costa catalana, com la platja de Llafranc, continua guanyant turistes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain