La Vanguardia (Català)

L’estiu del francès

Barcelona atreu el veí pel preu i el sol

- FLORA ROBINE Barcelona

Barcelona, com cada any, bull de turistes de totes parts: suecs, britànics, russos, americans... Els francesos. com sempre, es presneten a la cita catalana, però aquest estiu són més visibles que mai.

Passejant per la Rambla, en Pat, bretó d’uns trenta anys, i el seu grup d’amics, que van compartir el camió des del nord de França. Els acompanyen altres francesos, amics coneguts al càmping on van aconseguir trobar lloc. “Per mi, Barcelona és el destí perfecte, perquè és relativame­nt barata i propera, per la varietat cultural que ofereix, tant pels seus monuments, platges i muntanyes, com per la multicultu­ralitat que la caracterit­za. A més, ja sabem que molts altres francesos seran per la zona, de manera que fins i tot els que no dominen idiomes poden relacionar-se amb gent en francès”, argumenta en Pat, que posa èmfasi en el temps hivernal que han tingut al juliol a la Bretanya. “Venim a veure el sol!”, riu.

De passada per una de les nombroses fruiteries del mercat de San Josep, la Caroline, la Julie i l’Élodie, estudiants de Farmàcia de vint anys, expliquen que van llogar un pis al Gòtic, tal com se’ls va aconsellar. De la Riviera francesa, elles no van venir pel sol, sinó per canviar d’ambient i descobrir la cultura a baix cost. “Vam venir en cotxe des de Niça, havíem de ser quatre, però l’Hélène va haver de cancel·lar el viatge. Ens costa més del que teníem previst, però al final són tot just cent euros el transport i lloguer per a una setmana”, expliquen. “Un pis és millor que un hotel, més acollidor, ens sentim com casa i, a més, podem cuinar, que també és més econòmic”, conclouen.

Abans d’arribar al carrer Hospital, una parella està donant aigua al seu nadó. Asseguren no tenir ni un segon per a preguntes: “Només ens quedem un dia. Vam arribar a Perpinyà amb tren des de París fa uns dies. I avui, de matinada, hem agafat un bus des d’allà, però aquesta nit ja torna-

rem a creuar la frontera... I divendres, França: “Bonjour, la pluie!” (hola, pluja!).

Sembla que aquest any, el mal temps és un dels motius de l’arribada dels nostres veïns. Així ho confirma en Guillaume, 33 anys, director de teatre, originari de Normandia. “Normandia està molt verda aquest any. Segur que les plantes estan contentes, els restaurado­rs ho estan menys, se’ls nota a la cara, i a les terrasses buides de la platges de Lucsur-Mer on solc anar”. “La meva nòvia es va quedar pel sud de França amb unes amigues. Jo pre- fereixo viatjar sol, anant per aquí i per allà. Per això Barcelona em sembla una ciutat idònia, ja que crec que és el lloc perfecte per relacionar-se amb gent de tots costats”, assenyala en Guillaume, que destaca l’ambient, la multicultu­ralitat, l’amplitud de mires de la gent. I quan se li pregunta quin mitjà de transport va utilitzar, explica: “Vaig venir amb cotxe, compartint-lo amb un marroquí que viu a València i uns xilens de viatge per Europa. Vam contactar per mitjà d’una pàgina web que funciona molt bé a França. Compartir és alhora més eco- nòmic i divertit. Però la veritat és que molts dels meus amics ja han viatjat a Catalunya, i la majoria sol buscar les ofertes de les companyies aèries low cost, com Vueling o EasyJet. Ryanair és molt barat, però a nosaltres els normands ens costa tant de temps, energia i diners arribar a l’aeroport, que no ens val la pena”.

Finalment, la Juliette, també normanda, diu que ha vingut amb Vueling. Ella per altres motius: visitar la família. Els vincles entre catalans i francesos també són una excusa per gaudir de Catalunya.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain