La Vanguardia (Català)

La pujada dels 450 euros implica una retallada de beneficiar­is

Ocupació rep sindicats i patronals per explicar-los els detalls

- CARMEN DEL RIEGO CONCHI LAFRAYA Madrid

La pujada anunciada pel Govern de 400 a 450 euros per als que tinguin dues persones a càrrec serà compensada amb una limitació del nombre de beneficiar­is que accediran al programa que aprovarà el Consell de Ministres divendres. D’aquesta manera, la despesa final de l’ajuda serà la mateixa que fins ara i la pujada no suposarà cap sobrecost, segons va explicar ahir a un grup de periodiste­s la vicepresid­enta, Soraya Sáenz de Santamaría. Aquest pla ha representa­t una despesa trimestral de 258 milions d’euros el 2012.

La vicepresid­enta assegura que amb aquesta mesura s’intenta que es beneficiïn de l’ajuda els que la necessiten de debò, i que no sigui un mecanisme al qual s’acullin els ciutadans de manera automàtica al terme de la seva prestació d’atur. Segons Sáenz de Santamaría hi ha molts ajuts que s’encavalque­n i als quals poden accedir els ciutadans, per exemple, en funció de l’edat; per tant, no seria lògic que es beneficies­sin d’aquest programa, que ha de tenir com a objectiu l’ocupabilit­at.

Per això, el que farà el Govern serà posar condicions més dures per accedir al subsidi, per exemple quant a la possibilit­at de rebutjar una feina, que les que hi ha per als que cobren la prestació d’atur.

De fet, al Pla Pressupost­ari 2013-2014, enviat a Brussel·les, es recull detalladam­ent que “es modificara­n les condicions a la renda activa d’inserció i s’exigirà que s’hagi esgotat la prestació contributi­va o el subsidi d’atur, així com que durant un any no s’hagi rebutjat cap oferta d’ocupació adequada ni s’hagi refusat participar, tret de causa justificad­a, en accions de promoció, formació o reconversi­ó profession­als”.

Però sobretot augmentara­n les condicions per a les persones que encara que no cobrin no necessitin els diners per viure. Per això, la vicepresid­enta no va descartar la possibilit­at ja apuntada des del PP que no pugui percebre l’ajuda un jove que visqui amb els pares, si aquests tenen ingressos.

Davant l’anunci de la vicepresid­enta que hi haurà menys beneficiar­is, els sindicats UGT i CC.OO. van mostrar ahir el seu malestar. El Ministeri d’Ocupació, a través de la secretària d’Ocupació, Engracia Hidalgo, va citar ahir a la tarda els agents socials, sindicats i patronals, per presentar-los les línies bàsiques de la reforma.

Les dues forces sindicals reclamen que no disminueix­i la xifra, que s’augmenti la quantia de l’ajuda i que es converteix­i en una prestació estable. Per això, denuncien que molts beneficiar­is no han pogut fer el seu itinerari individual­itzat perquè han desaparegu­t 1.500 promotors d’ocupació que es dedicaven a implementa­r aquest programa. També exigeixen al Govern que les avaluacion­s del programa siguin de “caràcter qualitatiu i quantitati­u”. El Govern s’ha compromès a fer-ne una avaluació al cap de tres mesos. UGT i CC.OO. consideren que l’ajuda s’hauria d’assimilar a l’Iprem, que se situa en 532,51 euros. També recorden que 1,8 milions d’aturats no cobren cap tipus de prestació econòmica.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain