La Vanguardia (Català)

La prima de risc repunta pels dubtes sobre el banc dolent i Grècia

El nerviosism­e inversor passa de l’optimisme al pessimisme en poques hores

- MANUEL ESTAPÉ TOUS Barcelona

Més muntanyes russes al mercat financer espanyol, on la situació semblava ben encarrilad­a al matí amb el rendiment del bo a deu anys al 6,148% –el nivell més baix des de l’11 de juny–, després de set dies a la baixa des del 6,9%. El mercat va canviar de direcció a les onze del matí i els preus del deute van baixar, amb el consegüent increment dels rendiments. Tot això agitat en una coctelera de notícies com l’avís del president de l’Eurogrup, Jean-Claude Juncker, de visita a Atenes, que no hi haurà decisió sobre l’ajuda a Grècia fins a l’octubre, així com la brutal (25%) davallada de les exportacio­ns japoneses a la zona euro i nous dubtes sobre la capacitat de reduir el dèficit públic espanyol del 8,9% al 6,3% aquest any, a més del possible retard en la creació del banc dolent necessari per recapitali­tzar els bancs espanyols nacionalit­zats.

A primera hora, els inversors ja donaven per fet que Grècia aconseguir­ia el marge de temps que reclama per respirar i emprendre una consolidac­ió fiscal més gradual. El primer ministre grec, Andonis Samaràs, havia declarat abans de l’arribada a Atenes de Juncker: “Tot el que volem és una mica d’aire per respirar i aconseguir que l’economia funcioni i que augmentin els ingressos de l’Estat”. Petició raonable per part d’un país que fa cinc anys que està en recessió.

Tanmateix, Jean-Claude Juncker va voler treure contingut a la seva trobada amb Samaràs i va declarar abans que tingués lloc que els ministres de Finances de la zona euro no prendran cap decisió sobre l’ajuda a Grècia fins al mes d’octubre. “Estem esperant l’informe de la troica” sobre el compliment dels objectius marcats al segon rescat. “En qualsevol cas, no hi haurà una decisió sobre Grècia abans de l’octubre”, un termini que sembla excessiu als mercats i que devalua la reunió d’avui entre Angela Merkel i François Hollande.

Les tornes van canviar i l’Ibex va tancar amb un descens del 2,7%, per sota dels 7.400 punts. Després de set jornades consecutiv­es a la baixa, el diferencia­l entre el bo alemany a deu anys i l’espanyol va despuntar de 4,65 punts percentual­s a 4,81 perquè les compres de títols alemanys van reduir els seus rendiments. La demanda de títols alemanys a 10 anys ha provocat que la seva rendibilit­at baixés de l’1,56% a l’1,46%. Al contrari, el tipus de dels bons espanyols va pujar des del 6,18% fins al 6,27%. Espanya va ser ahir el país de la zona euro amb el deterioram­ent més gran de la prima de risc. Alemanya, en canvi, va col·locar 4.082 milions a dos anys i al 0%. A mig matí, Bloomberg va divulgar un paper en què posava en dubte la capacitat d’Espanya de reduir el seu dèficit públic del 8,9% del PIB al 6,3% aquest any i al 4,5% el 2013 perquè la recessió s’agreujarà. En la seva anàlisi, l’agència destacava els enfrontame­nts entre el Govern central i les autonomies sobre les retallades i el repartimen­t dels ingressos públics i recordava que cinc comunitats boicotejar­an la decisió de Madrid de privar d’assistènci­a pública gratuïta els immigrants il·legals. Alguns analistes dubten fins i tot que el dèficit pugui baixar respecte al del 2011 i recorden que el primer semestre l’Administra­ció central va registrar el dèficit previst per a tot l’any. “En la mesura que els objectius de dèficit semblin impossible­s de complir, el risc d’un rescat total continua present”, segons JP Morgan.

 ?? FERNANDO ALVARADO / EFE ?? L’Ibex va caure ahir un 2,7% i va perdre la cota dels 7.400 punts
FERNANDO ALVARADO / EFE L’Ibex va caure ahir un 2,7% i va perdre la cota dels 7.400 punts

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain