La Vanguardia (Català)

Quan Bobby es va fer gran

- Juan M. Hernández-Puértolas

Tot i les dotzenes de llibres publicats sobre això, amb molt diverses versions sobre el que va passar, transcorre­guts 50 anys els fets per si mateixos estan bastant clars. La primaverae­stiu del 1962, per les raons que fos, la Unió Soviètica va decidir instal·lar míssils amb cap nuclear a l’illa de Cuba.

El dia 16 d’octubre, el president Kennedy va ser informat d’aquest fet. Durant els següents dotze dies el món va estar a un pas de la conflagrac­ió nuclear no en una, sinó en unes quantes ocasions. Després d’hores i dies de discussion­s, el Govern de Washington va decidir imposar un bloqueig o quarantena als vaixells soviètics amb destinació a Cuba i va comminar Moscou a desmantell­ar les instal·lacions nuclears que tenia a Cuba. La versió oficial va ser que el primer ministre Khrusxov, davant el risc de guerra evident, va decidir girar cua. Més tard es van saber els veritables termes del compromís: a canvi de retirar els coets de Cuba, l’OTAN retira- ria mesos més tard uns míssils obsolets que tenia instal·lats a Turquia i, el que és molt més transcende­ntal, Washington es va comprometr­e a no envair Cuba, permetent, per tant, la perpetuaci­ó en el poder del règim castrista. Segons el parer d’alguns autors de teories conspirado­res sobre el que va passar tretze mesos més tard a Dallas, aquestes garanties acabarien costant-li la vida a Kennedy.

Escarmenta­t pel fracàs de Bahía Cochinos, quan es va deixar convèncer per la CIA i la Junta de Caps d’Estat Major que l’operació d’abril del 1961 seria un èxit, Kennedy no va deixar en aquesta ocasió res a l’atzar. Va constituir un grup de treball denominat ExComm –per les sigles en anglès de comitè executiu– que es va reunir clandestin­ament a la Casa Blanca, analitzant pros i contres de cada opció, militar, no cal dir-ho.

Componien l’ExComm una dotzena de personalit­ats, bàsicament ministres, funcionari­s actuals i anteriors del Departamen­t d’Estat (Exteriors), militars d’alta graduació i directors d’agències com la CIA. La figura de moderador en aquestes reunions va correspond­re a la persona de més confiança del president, el seu germà Bobby. Tot i que aleshores encara no havia fet els 37 anys no es va tallar ni un pèl a l’hora de demanar explicacio­ns, subratllar contradicc­ions, escorcolla­r situacions i analitzar possibles conseqüènc­ies

El germà del president dels EUA no es tallava ni un pèl a les reunions secretes de l’ExComm

de cada acció que es decidís, al marge de les entreviste­s que va tenir amb l’ambaixador de l’URSS a Washington, Anatoli Dobrinin, en les quals els dos van actuar com a missatgers dels respectius patrons.

Sens dubte, l’última decisió va correspond­re al president Kennedy, però si hi va haver una persona crucial per evitar que l’exèrcit de l’aire dels Estats Units sumís Cuba en un infern de coets i bombes, un precedent més que probable d’una conflagrac­ió nuclear, va ser el jove Bobby, secundat pel Senyor Eficiència, el secretari de Defensa Robert Strange McNamara. La majoria de l’ExComm estava a favor del bombardeig i la invasió. Quan tot va acabar i el món saludava amb un sospir el moment històric més brillant de l’administra­ció Kennedy, el president, en una mostra de l’humor negre que el caracterit­zava i en al·lusió al teatre de Washington on va ser assassinat el president Lincoln, li va comentar al seu germà: “Bobby, crec que avui hauríem d’anar al teatre Ford”. A què el seu germà li va contestar: “Si tu hi vas, jo vinc amb tu”.

Deixeu-me acabar amb una anècdota personal. A l’escola de la meva Saragossa natal, un d’aquells dies ens van baixar a tots els infants de la classe a la capella per resar per la humanitat en perill. Si havíem de morir tots incinerats –teníem a prop una base nord-americana–, que almenys ho féssim en gràcia de Déu... A veure qui es pot oblidar d’això!

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain