La Vanguardia (Català)

A l’esquena de Fidel Castro

El líder cubà es va sentir traït pel pacte que Washington i Moscou van subscriure sense consultar-l’hi

- FERNANDO GARCÍA São Paulo. Correspons­al

Cuba es va envalentir amb la crisi dels míssils. Continua envalentid­a, tot i que arruïnada. I continua en la guerra freda; fora del temps de la resta del planeta i ja sense més influència geopolític­a de la que li proporcion­en els seus metges en “missió internacio­nalista” o els vots que arrossega a l’Assemblea General de Nacions Unides, però amb la mateixa retòrica antiimperi­alista de fa cinquanta anys i en lluna de mel de segones núpcies amb el vell amic rus.

Feia menys de quatre anys que la revolució cubana havia triomfat, i 16 mesos des de la humiliació de Washington, i en especial de la CIA, en la invasió fallida a Playa Girón (Bahía Cochinos). Fidel Castro tenia 36 anys. Ell i la seva gent sentien, i en gran manera tenien, un protagonis­me desproporc­ionat respecte a les mesures de l’illa. Era David encertant amb les seves pedrades el cap de Goliat, per a delit de les esquerres de tot el món.

La crisi d’octubre del 1962, a més de terroritza­r la població cubana que va viure de prop els fets, va consolidar la fama de la petita nació en l’escena internacio­nal i va acabar d’envanir el seu líder. També va reafirmar els seus súb- dits. “Els nostres dirigents ens van ficar al cap que som collonuts; els millors del món”, comenta un conegut periodista local.

Va ser en els dies crítics de fa mig segle quan Fidel Castro va deixar definitiva­ment de comportar-se com el mandatari d’un país modest per passar a actuar i expressar-se com si governés una gran potència i les seves accions i opinions poguessin canviar el rumb de la humanitat.

El 26 d’octubre del 1962, mentre Nikita Khrusxov negociava amb els Kennedy una sortida a la

Cuba té una nova aliança amb Rússia i manté l’enfrontame­nt amb els Estats Units

crisi dels míssils a l’esquena de l’Havana, Fidel Castro va proposar a Moscou un atac nuclear contra els EUA si el Pentàgon ordenava envair l’illa: “L’agressivit­at dels imperialis­tes els fa extremadam­ent perillosos, i si ells se les componen per dur a terme una invasió de Cuba, aquest seria el moment per eliminar aquest perill per sempre, en un acte de la més legítima autodefens­a. Per dura i terrible que sigui la solució, no n’hi hauria cap altra”, va escriure el cubà al soviètic.

Quan va conèixer pels mitjans el pacte a què havien arribat el dia 28 la Casa Blanca i el Kremlin, Fidel Castro es va sentir utilitzat i traït, i va treure al carrer el personal per protestar contra la retirada dels míssils de territori cubà: “Nikita, mariquita, lo que se da no se quita”, era la consigna més repetida.

Les divergènci­es sobre la gestió de la crisi van refredar la relació bilateral. Però l’ajuda soviètica, imprescind­ible per contrarest­ar l’embargamen­t dels EUA, va continuar fluint. El juny del 63 els aliats van fer les paus durant una visita de Castro a Moscou.

El final de l’URSS el 1991 va enfonsar Cuba i òbviament va espatllar l’amistat mútua, que es va anar reconstrui­nt a partir de l’any 2000 amb alguns alts i baixos. Sobre bases més pragmàtiqu­es, entre elles l’interès de Moscou a tenir un pont cap a Llatinoamè­rica, Raúl Castro i Dmitri Medvédev van segellar fa quatre anys una nova aliança en la qual, però, sempre s’evoquen “els vells llaços”.

Pel que fa a les relacions entre l’Havana i Washington, sense novetat al front.

 ?? ARXIU NACIONAL DE CUBA / AFP ?? Mobilitzac­ió. Membres de les milícia cubana esperen ordres durant la crisi per defensar l’illa d’un atac
ARXIU NACIONAL DE CUBA / AFP Mobilitzac­ió. Membres de les milícia cubana esperen ordres durant la crisi per defensar l’illa d’un atac

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain