La Vanguardia (Català)

Refugiats contra Alemanya

Marxa sense precedents fins al centre de Berlín de milers d’immigrants i asilats que se senten maltractat­s

- RAFAEL POCH Berlín. Correspons­al

Al’Oranienpla­tz del barri berlinès de Kreuzberg acaba d’arribar una marxa de refugiats. Durant un mes han recorregut Alemanya a peu, des de Würzburg fins a Berlín, 600 quilòmetre­s, per protestar per les condicions a què estan sotmesos. Joves solidaris locals i refugiats paren tendes de campanya. Es cuina menjar calent. Els immigrants i refugiats són els herois anònims de l’Europa actual. La seva marxa de protesta a Alemanya és il·legal i no té precedents.

Amb 18 anys Baixirol·laj Safi se’n va anar de l’Afganistan cap a Grècia. L’acompanyav­a el seu germà de nou anys. “La vida a Grècia s’ha fet impossible”, explica. Els emigrants no s’atreveixen a sortir de casa per por de ser atacats per feixistes i policies que treballen a l’uníson, assegura. Un dia, un grup va perseguir el seu germà que tornava de l’escola, el van tombar i li van trencar un braç. “Jo vaig ser colpejat diverses vegades, un amic va ser atropellat per una moto i una altra va tornar per passar-li per sobre. Va morir dues hores després”.

Baixirol·laj i el seu germà van estar-se sis setmanes a la presó per il·legals, els van fer firmar un paper i els van lliurar a la porta de la presó a un grup que esperava en un cotxe. Van resultar ser segrestado­rs. Nou dies després van aconseguir escapar-se, van denunciar el fet a la policia, però van tornar a empresonar-los durant dotze dies. “Últimament he pensat en el suïcidi”, diu el jove afganès, que ha aconseguit arribar a Alemanya. El suïcidi no és estrany. A començamen­ts d’any es va suïcidar el refugiat Mohamad Rajsepar i el 4 de setembre va ser el jove iranià de 27 anys, Samir Haiximi. Feia deu mesos que era a Alemanya i encara no li havien fet l’entrevista, requisit per assolir l’estatut de refugiat.

Més que estatut es tracta d’un infern. El refugiat té prohibit buscar feina i està condemnat a viure de l’assistènci­a social, 300 eu- ros al mes que en molts casos es queden en 40 euros i la resta són xecs canviables per menjar en un establimen­t concret, explica Bernard, camerunès de 28 anys i que fa un any que és a Alemanya. Els primers tres mesos es passen en una residència d’acollida. En acabat, després de l’anomenada entrevista, passes a una altra residència que és com una espècie de llimbs. No es pot abandonar el districte d’assignació sense permís, ni pernoctar fora de la residència. “La nostra és per a 300 persones i en som 700, hi ha una sola dutxa per a tothom i un ambient estressant perquè en qualsevol moment et poden deportar, ve la policia a emportarse algú per força a la nit, sents crits... La policia et diu: ‘Torna al teu país aquí no et necessitem’”.

Moltes residèncie­s són camps enmig del bosc o en zones rurals aïllades. “Sortir a passejar pel poble significa enfrontar-se constantme­nt als controls policials”, explica Bernard. “Els agents et coneixen perfectame­nt, però és una forma de pressió psicològic­a. Una vegada un d’ells em va dir, ‘és millor que no sortiu perquè quan hi ha massa negres fora embruteu el carrer’. Els neonazis?, t’insulten i et tiren pedres. A l’hospital no s’ocupen de tu. Amb els funcionari­s, si parles anglès et diuen, ‘parli alemany, no l’entenc’, però no tenim possibilit­at d’estudiar alemany perquè no tenim llibertat de circulació”, explica el camerunès, que parla tres llengües europees i tres més del seu país.

De la residència de Bernard una trentena s’han afegit a la marxa de protesta. “És una transgress­ió perquè no te’n pots absentar així, però de moment no hi ha hagut detencions ni represàlie­s. Qui no s’arrisca no canvia res”, diu.

“Demanem l’abolició de la prohibició d’abandonar la residència assignada, poder treballar i accedir a cursos d’alemany, l’acceleraci­ó dels procedimen­ts d’asil, permisos de residència, que la policia deixi de practicar controls racistes selectius, que tanquin els camps per a refugiats aïllats als boscos i l’abolició de les deportacio­ns”. També hi ha solidarita­ts. “Sempre hi ha una minoria que ens dóna suport. A Potsdam una dona ens va portar flors. Una altra ens va donar aigua, alguns han aplaudit quan passàvem...”.

 ?? ADAM BERRY / GETTY IMAGES ?? Oranienpla­tz, Berlín. Els refugiats d’aquest campament es queixen del racisme policial i de viure sense gairebé res
ADAM BERRY / GETTY IMAGES Oranienpla­tz, Berlín. Els refugiats d’aquest campament es queixen del racisme policial i de viure sense gairebé res

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain