La Vanguardia (Català)

Els Van Rompuy, de campanya

El president del Consell Europeu presta la seva imatge a la dona, candidata a alcaldessa

- BEATRIZ NAVARRO Brussel·les. Correspons­al

ABèlgica li diuen “la primera dama europea”, encara que pocs la reconeixer­ien fora del seu poble, Sint-Genesius-Rode, si no anés de bracet del seu espòs. Es diu Geertrui i és la mare dels quatre fills de Herman van Rompuy, president del Consell Europeu.

vegades l’acompanya en els viatges a l’estranger, tot i que és estrany trobar-la en alguna foto oficial de la UE.

Ara que la carrera del seu home ha arribat, probableme­nt, al zenit s’ha decidit a passar a la política activa com a candidata a alcaldessa en les eleccions lo- cals que avui se celebren a Bèlgica. Es presenta com Geertrui van Rompuy-Windels i no ha dubtat a fer servir la imatge del seu marit com a reclam a la campanya, ni aquest a prestar-se al joc. “Perquè tingui un càrrec europeu no he de ser un asexual polític”, ha reaccionat, molest, el president del Consell Europeu al diari De Standaard, i ha insistit que ningú no pot impedir-li que doni suport a la seva dona.

La imatge de la parella al costat d’una bandera europea apareix en la propaganda electoral de la llista. “Estem molt sorpresos”, explica Pierre Rolin, rival de la senyora Van Rompuy. “Mai no hem vist una cosa així a Bèlgica i tampoc en altres paï-

UNA DESCONEGUD­A Geertrui acompanya a vegades Van Rompuy en els viatges, però no surt a les fotos COMPETÈNCI­A DESLLEIAL? L’oposició veu poc ètic que Geertrui faci servir la imatge del seu marit en campanya

sos europeus. No crec que hi hagi incompatib­ilitats formals però és una qüestió d’ètica”.

En el programa electoral, traduït a quatre idiomes, Geertrui van Rompuy afirma: “Igual que a Herman, em mou el lema europeu d’‘units en la diversitat’”. Tant l’apassiona la UE que fins i tot s’ha mimetitzat amb els seus colors i símbols.

Recentment se l’ha vista passejant amb Herman per un mercat local enfundada en una samarreta blau europeu amb les estrelles grogues típiques de la UE envoltant la paraula Respect, el nom de la seva llista electoral. “Puc anar amb la meva dona al mercat, no?”, va respondre Van Rompuy a les crítiques.

El lema de la seva campanya, “Respecte”, és tota una declaració d’intencions. Geertrui no es presenta en una localitat qualsevol, sinó en un d’aquests municipis de la perifèria de Brussel·les on les fronteres lingüístiq­ues i territoria­ls s’entremescl­en: Sint-Genesius-Rode, de 18.000 habitants, on els Van Rompuy resideixen des de fa 35 anys.

Pertany a Flandes però en els últims anys ha vist com la minoria francòfona (que excepciona­lment té dret a dirigir-se a l’administra­ció en francès) passava a ser la majoria lingüístic­a del lloc. No hi ha censos d’idiomes, però un 60% vota partits francòfons i un 40%, flamencs. L’arribada al poble –a quatre passes

TOTS A UNA Els partits flamencs s’han unit en una sola llista contra els valons AMISTATS PERILLOSES “Rates francòfone­s, feu les maletes!”, clamava fa poc el número 2 de Geertrui

de Brussel·les i ben comunicat– de més de 2.000 estrangers (majoritàri­ament, adinerats expats francesos) no ha millorat la situació de la llengua neerlandes­a.

Des del 1989 l’Ajuntament està en mans de la conservado­ra francòfona Myriam DelacroixR­olin i la senyora Van RompuyWind­els, implicada des de fa anys en diversos organismes locals, s’ha decidit a encapçalar la coalició de forces flamenques per arrabassar-l’hi i ocupar-se, promet, de les necessitat­s de la població i no només dels conflictes lingüístic­s. Serà una batalla de tots contra tots. De flamencs contra valons, perquè també els partits francòfons competeixe­n en una llista única. Una situació anòmala des del punt de vista polític, però que és freqüent a la zona.

La barreja de política local i rancúnies històrique­s entre flamencs i francòfons pot ser explosiva en campanya. “Geertrui van Rompuy és el cavall de batalla de la N-VA”, els nacionalis­tes flamencs, clama Rolin, líder de la llista francòfona i germà de l’alcaldessa actual. “Els de la N-VA no són extremiste­s”, els defensa l’al·ludida en una entrevista a La Libre Belgique.

La defensa dels militants del N-VA resulta més difícil de sostenir al seu poble quan el seu número dos, Ludo de Becker, procedeix d’aquest partit i fa poc encunyava eslògans com ara “Rates francòfone­s, feu les maletes!” i feia fotomuntat­ges equiparant el rei Albert amb Hitler. L’oposició el va acusar d’haver pertangut al partit xenòfob Vlaams Belang i va muntar un gran enrenou al voltant de les amistats de la senyora Van Rompuy. Al final sembla que no va estar afiliat al partit i el que és important, diu, és que se n’ha penedit. Continua a la llista, tot i que les possibilit­ats de Gertrui de ser alcaldessa depenen dels vots que capti entre els francòfons.

 ?? FRANCOIS LENOIR / REUTERS ?? Bart de Wever, líder independen­tista flamenc, encaixa mans en un carrer d’Anvers, ciutat en què avui pot ser alcalde
FRANCOIS LENOIR / REUTERS Bart de Wever, líder independen­tista flamenc, encaixa mans en un carrer d’Anvers, ciutat en què avui pot ser alcalde

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain