La Vanguardia (Català)

Ofensiva de l’exèrcit Lliure Sirià contra bases de la defensa aèria

Els rebels fan caure un avió de combat i tallen la ruta Damasc-alep

- BEIRUT Redacció i agències

Els rebels de l’Exèrcit Lliure Sirià (ELS) s’han llançat a l’atac simultani de bases de la defensa aèria en diversos punts del país, en sectors d’Alep, Damasc i Homs. En 19 mesos de guerra a Síria no havia passat mai res així. La demolició d’un avió de combat ahir pot indicar que els insurgents han aconseguit per fi els coets antiaeris que tant necessiten.

Al mateix temps que es confirmava ahir la presa de la base de la defensa aèria d’Al-Tana, a l’est d’Alep, l’Observator­i Sirià de Drets Humans, amb base a Londres, informava de dos atacs més: un a la base de Deir Ful, a deu quilòmetre­s de Rastan, a prop de la

OBJECTIU ESTRATÈGIC L’abatiment de l’avió suggereix que l’ELS ha obtingut míssils de les bases atacades CAL UNA REFORMA Erdogan acusa l’ONU de ser “incapaç com ho va ser fa 20 anys a Srebrenica”

ciutat de Homs, i un altre a la d’Atibah, a la província de Damasc. Tot i que les dues accions ahir encara s’havien de confirmar, un portaveu de l’Exèrcit Lliure Sirià, Qasim Sadedin, va afirmar a l’agència Afp: “amb l’ajuda de Déu, ens hem apoderat d’un míssil a la base de Deir Ful”, i va afegir: “Això ens ajudarà a trencar el setge de Homs, ja que hem aconseguit noves municions”.

Imatges de vídeo difoses a internet mostraven un caçabombar­der enderrocat al sector d’Anjara, a l’oest d’Alep. En el vídeo, la cua de l’aparell, possibleme­nt un Mig de fabricació russa, apareix, esqueixada del fuselatge, en un terreny agrícola, i diverses peces de l’avió escampades per terra encara cremen. Desenes de milicians corren cap allà cridant d’alegria.

Com que els falta un subminis- trament de coets antiaeris des de l’exterior per frenar els bombardejo­s de l’aviació del règim, els comandants rebels han optat per atacar les bases de l’exèrcit regular. La d’Al-Tana, presa divendres, pertany a l’amplíssima xarxa de la defensa antiaèria siriana que s’estén per tot el país, i que consisteix en míssils de fabricació russa. L’estat en què va quedar l’avió de combat enderrocat ahir fa pensar en la possibilit­at que els rebels n’hagin aconseguit alguns.

Paral·lelament, l’Exèrcit Lliure Sirià va fer ahir un nou intent d’atac contra la caserna de Uadi Deif, el més important a la regió de Maret al-Numani (sud d’Alep), la capital de la qual van aconseguir ocupar la setmana passada. Això li ha permès tallar una carretera entre Damasc i Alep i afectar així el trànsit de subministr­aments per a l’exèrcit sirià cap aquesta última ciutat. El bombardeig aeri d’ahir els va costar als insurgents almenys vint ferits. I al sud de Maret al-Numani. la localitat de Hich va ser així mateix bombardeja­da, l’endemà d’un intens combat.

Tot això indica que la rebel·lió, que va perdre terreny en dies passats a Alep, està desplaçant les forces als voltants. Alguns analistes, assenyala Afp, creuen que l’exèrcit sirià s’està debilitat per

la multiplica­ció de fronts a tot el país i pels atacs rebels que tallen les rutes d’aprovision­ament. Segons aquesta visió, tan sols la superiorit­at militar que té–aèria en particular– li permet limitar l’avanç rebel.

En el terreny diplomàtic, el Govern sirià va acceptar la proposta del ministre rus d’Exteriors, Serguei Lavrov, de crear un comitè de seguretat turc-sirià que s’ocupi de vigilar la frontera comuna, on els exèrcits dels dos països intercanvi­en foc d’artilleria des de fa una setmana. L’agència oficial siriana Sana va difondre la notícia després d’una reunió a l’ambaixada russa a Damasc. Moscou s’havia d’encarregar de transmetre la proposta al Govern turc.

A Turquia, mentrestan­t, el primer ministre, Recep Tayyip Erdogan, deia, en el curs d’una conferènci­a, que “malgrat tots els nostres esforços, el Consell de Seguretat de l’ONU no ha intervingu­t davant la tragèdia que es viu a Síria des de fa vint mesos”, i clamava per una reforma de l’alt organisme de les Nacions Unides. “Que trist és que l’ONU sigui tan incapaç avui com ho va ser fa vint anys, quan va contemplar la matança de centenars de milers de persones als Balcans, a Bòsnia i a Srebrenica”, va sentenciar Erdogan. “Ningú no pot dir que el Consell de Seguretat està constituït sobre una estructura justa –va afegir–. Deixem el món a la mercè dels cinc membres permanents del Consell. Passa el que ells vulguin que passi”.

Discursos al marge, el ministre turc d’Exteriors, Ahmet Davutoglu, va rebre el seu homòleg alemany, Guido Westerwell­e; el secretari general de la Lliga Àrab, Nabil Elaraby, i el representa­nt conjunt de la Lliga Àrab i l’ONU per al conflicte sirià, Lakhdar Brahimi.

El diplomàtic algerià va iniciar ahir un nou periple per la regió; avui viatjarà a Teheran i demà, a Bagdad. També podria anar a Damasc. El ministre alemany, per la seva part, va assenyalar que “és important que cap bàndol no afegeixi més llenya al foc”. La retòrica turca, però, de moment, no ha variat: “Si tornen a produir-se violacions de la frontera i creiem que la seguretat de Turquia està amenaçada, respondrem sense dubtar-ho”, va dir Davutoglu.

 ?? MANU BRABO / AP /ARXIU ?? Patir, morir, plorar. Un pare amb el fill mort al costat de l’hospital Al-Shifa d’Alep, el dia 3 d’octubre, arran d’un atac aeri de l’exèrcit regular sirià. La imatge resumeix el dolor pels més de 30.000 morts que ja ha causat aquesta guerra civil
MANU BRABO / AP /ARXIU Patir, morir, plorar. Un pare amb el fill mort al costat de l’hospital Al-Shifa d’Alep, el dia 3 d’octubre, arran d’un atac aeri de l’exèrcit regular sirià. La imatge resumeix el dolor pels més de 30.000 morts que ja ha causat aquesta guerra civil

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain