La Vanguardia (Català)

El 65% veu viable la independèn­cia però entén el temor empresaria­l

El 71% vol que el Govern celebri el referèndum, encara que Madrid el prohibeixi

-

El sondeig de Feedback per a La

Vanguardia sembla que confirma una vegada més l’abast del seny català i la seva capacitat d’integrar alhora una profunda comprensió de la realitat i una fermesa considerab­le en les conviccion­s. De cap altra manera no s’explica que més del 62% dels consultats es mostrin totalment d’acord que els empresaris catalans expressin en públic els seus temors davant una possible Catalunya independen­t i, simultània­ment, més del 65% es mostri convençut de l’absoluta viabilitat econòmica d’un Estat català independen­t.

Únicament un 33% dels consultats retreuen als empresaris catalans que mostrin públicamen­t temor sobre la independèn­cia i no- més entre els votants d’Esquerra són majoria els que recriminen aquesta actitud.

En canvi, més del 60% dels electors de CiU o d’ICV, gairebé el 70% dels del PSC i un 73% dels del PP consideren que els empresaris fan bé de manifestar en públic inquietud davant una eventual independèn­cia. Fins i tot un 56% dels votants de la Solidarita­t independen­tista aproven aquesta conducta.

Tanmateix, aquesta actitud comprensiv­a amb les incerteses de l’empresaria­t conviu amb un convencime­nt estès sobre la viabilitat econòmica d’un Estat català. La prova d’això és que no només comparteix­en aquesta convicció gairebé el 70% dels votants de CiU i d’ICV, o gairebé el 100% dels electors d’Esquerra o SI. Fins i tot un 63% dels electors socialiste­s creuen viable econòmicam­ent una Catalunya independen­t. De fet, només entre els votants del PP i C’s domina la idea que Catalunya no seria viable com a Estat.

Aquesta convicció optimista es fonamenta en una opinió no menys positiva dels efectes de la separació sobre les relacions comercials amb la resta d’Espanya. Així, gairebé el 58% dels catalans considera que després de la independèn­cia “hi continuari­a havent una relació econòmica i comercial molt estreta entre Catalunya i Espanya”, tot i que un 36% accepta que la situació podria evoluciona­r cap a una retallada de les relacions entre els dos estats. En qualsevol cas, només entre els votants del PP i C’s són majoria els que comparteix­en aquesta expectativ­a.

Paral·lelament, més del 75% dels consultats es mostra convençut que el nivell de vida dels catalans en un Estat propi seria mi-

LES RELACIONS COMERCIALS El 58% creu que la secessió no danyaria la relació econòmica de Catalunya i Espanya

L’IMPACTE DE LA SEPARACIÓ Més del 75% creu que el nivell de vida seria millor o igual en un Estat català propi

SOBIRANISM­E SÒLID El suport a la consulta continua per sobre del 80%, i frega el 55% el de la independèn­cia

llor (46,8%) o almenys igual (28,6%) que actualment. I de nou, només entre els votants del Partit Popular o Ciutadans són majoria els que creuen que en una Catalunya independen­t es viuria pitjor que ara. Les previsions optimistes superen el 73% entre els electors d’Esquerra, i el 50% entre els del CiU. I a l’esquerra, més del 43% dels votants socialiste­s pensen que en una Catalunya independen­t es viuria millor (tot i que un de cada quatre creu que no) i igual passa amb un 39% dels d’ICV.

Fora d’això, el suport a una consulta per decidir el futur de Catalunya es manté per sobre del 80% dels ciutadans (tot i que ha baixat dos punts), mentre que el suport a la independèn­cia en un eventual referèndum continua molt a prop del 55%, només sis dècimes menys que en l’anterior sondeig. En el cas de la consulta, el suport és amplíssim en totes les categories de votants, tret d’entre els de C’s o els del PP, encara que un 27% d’aquests últims aprova la celebració del referèndum.

Això sí, n’hi hauria prou amb introduir un escenari en el qual Catalunya obtingués un pacte fiscal similar al concert basc perquè el bloc independen­tista es reduís en més de vuit punts i el desenllaç d’un hipotètic referèndum s’aproximés a l’empat tècnic, amb un increment sensible del percentatg­e d’indecisos.

En realitat, l’anhel dels catalans per trobar una solució pactada amb la resta d’Espanya a les seves demandes d’autogovern té un reflex clar en les respostes que ofereix el sondeig a les fórmules d’encaix entre Catalunya i l’Estat. És veritat que més del 29% dels consultats creuen que ja és impossible recuperar punts de trobada i l’única sortida és la separació. Tanmateix, una reforma constituci­onal que reconegués les reivindica­cions catalanes desactivar­ia la deriva independen­tista i seria l’opció preferida per més del 52% dels consultats.

Però, atenció, el seny i la voluntat d’assolir acords amistosos amb l’Estat no exclouen una fermesa considerab­le en la voluntat sobiranist­a: ni més ni menys que el 71% dels catalans pensa que la Generalita­t ha de celebrar el referèndum promès, fins i tot en el cas que el Govern central el prohibeixi. En concret, la fórmula triada seria una llei de consultes que aprovés el Parlament. I en aquest cas, només un 24% dels consultats proposa “acatar la prohibició del Govern central”. Més del 70% dels votants de CiU o del PSC, més del 64% dels d’ICV i gairebé el 100% dels d’ERC aposten per la celebració del referèndum “sí o sí”. Així ho va dir Artur Mas.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain