La Vanguardia (Català)

Reorganitz­ació d’espais per resistir

- Jordi Sauret J. SAURET, doctor en Sociologia; director-gerent de Feedback EIS

Les dades que publica l’enquesta de La Vanguardia descriuen la configurac­ió d’un escenari on el mapa polític català es reorganitz­arà amb voluntat de “resistir” davant l’adversitat, ja sigui aquesta “nacional” o “econòmica”, i sembla que l’electorat, de forma pragmàtica, prioritzar­à els partits que en cadascun d’aquests eixos es percebi que és el més capacitat per assolir resultats.

El sondeig que va publicar fa dues setmanes La Vanguardia ja indicava com una part de l’increment del sentiment independen­tista rau en la percepció que els diferents governs de l’Estat han incomplert els compromiso­s amb Catalunya i, també, que les darreres sentències del Tribunal Constituci­onal han posat fi a l’esperit de la transició; aquests dos factors, en un context de crisi econòmica sense perspectiv­es de sortida a mig termini, generen desencís amb el present i porten a cercar un nou escenari. El “pacte fiscal”, per una gran part de l’opinió pública, era l’eina per assolir un nou equilibri, però quan aquest no ha estat possible, una part de la ciutadania no descarta la independèn­cia, vista com un pas no traumàtic (mantenimen­t de relacions comercials amb Espanya i millora del nivell de vida). Però una gran part d’aquests mateixos independen­tistes de darrera hora en la mateixa enquesta diuen que amb un canvi constituci­onal les aigües es podrien reconduir. Res encara s’ha trencat.

Aquest clima d’opinió que descriu

Qui capitalitz­i el 25 de novembre els diferents tipus de malestar ciutadà tindrà més força per capgirar la situació actual La sobirania és un somni per als uns i un escenari de darrer recurs per als altres, i per això mobilitza menys gent a la contra

el sondeig explica perquè milloraran els partits que transmetin que amb la seva força es podrà “resistir” millor, ja que passi el que passi el 25 de novembre, aquell dia no es juga la independèn­cia, però en canvi qui capitalitz­i els diferents tipus de malestar ciutadà tindrà més força per capgirar la situació actual, sabent que realment la independèn­cia necessita d’un referèndum ad-hoc, que avui no té data ni forma legal establerta per realitzar-se. Per als uns és un somni, per als altres un escenari de darrer recurs si tot falla, i just per aquest component instrument­al, mobilitza menys gent a la contra del que hom podria suposar.

En aquest context, l’enquesta que avui publica La Vanguardia apunta que la confiança en el president Artur Mas rebrà el suport de molts catalans perquè tingui més força davant el Govern central, amb un mandat que “en darrer recurs” li dóna dret a reclamar un referèndum per decidir si en aquell moment hi ha una majoria secessioni­sta o no a Catalunya. Lògicament, el creixement de CiU va en detriment d’un major increment d’ERC i podria deixar fora del Parlament de Catalunya SI.

Un altre partit de resistènci­a, però en aquest cas respecte del model econòmic per sortir de la crisi, és ICV i el rebuig a les polítiques d’ajustos, cosa que li permetrà captar votants del PSC que ara veuen el seu partit de primera preferènci­a com a poc útil per aquest tipus d’oposició.

I en el tercer àmbit de resistènci­a, però no menys important i que actua com a reacció al primer, es troba la defensa d’una Catalunya integrada com ara a Espanya, i aquí el lideratge indiscutib­le el té el PPC, si bé la presència de Ciutadanss dispersa part del seu vot natural, i impedeix que es visualitzi més clarament aquest tercer espai de representa­ció ciutadana. La clau d’aquestes eleccions catalanes és ser percebut com “el millor partit” per liderar cadascun d’aquests tres blocs de resistènci­a.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain