La Vanguardia (Català)

“Mas condueix Catalunya cap al pitjor moment de la seva història”

Alicia Sánchez-Camacho, presidenta del PP català i candidata a la Generalita­t

- ISABEL GARCIA PAGAN IÑAKI ELLAKURÍA Barcelona

Alicia Sánchez-Camacho s’enfronta a les seves segones eleccions al Parlament de Catalunya en un escenari molt més complicat que fa dos anys per al PP. Les retallades imposades pel Govern central dificulten que cali el seu missatge de lluita contra la crisi, encara que en el seu discurs s’ha acabat per imposar l’oposició frontal als plantejame­nts sobiranist­es d’Artur Mas. L’objectiu de Sánchez-Camacho com a candidata dels populars catalans és evitar la majoria absoluta de CiU el 25 de novembre vinent i que Artur Mas “porti Catalunya a l’abisme”.

Durant dos anys el PP ha donat suport al Govern d’Artur Mas i ara es presenten com a enemics irreconcil­iables. Com hem arribat fins aquí?

És el resultat de l’estratègia desenvolup­ada per CiU durant aquests anys: culpar de tots els seus errors i incompetèn­cies el Govern d’Espanya. Artur Mas és incapaç de presentar-se a unes noves eleccions amb la mala gestió del seu Govern i ha optat per alimentar la fractura amb Espanya.

Es penedeix d’haver donat suport al govern de CiU?

Vam donar suport a les mesures contra la crisi, limitar el dèficit a Catalunya i evitar que es veiés abocada a l’abisme financer per l’herència del tripartit. En la resta, CiU ha incomplert tots els acords amb el PP. Critiquen el Govern tot i que saben que és l’únic banc que els pot deixar diners. Saben quina és la nostra conclusió?

Digui’ns la seva...

Que Artur Mas no és de confiança. Aquests dos anys de govern els ha fet servir per engran-

EL FINAL DE LA COL·LABORACIÓ “Mas no és de confiança; fa servir el Govern per engrandir la fractura amb Espanya”

EN DEFENSA DE RAJOY “És indecent que s’acusi l’Estat de no pagar quan garanteix les nòmines”

dir la fractura amb la resta d’Espanya. Ha actuat de forma deslleial i covarda convocant unes eleccions per fer uns pressupost­os que obligaran a retallar 3.000 o 4.000 milions. Però guanyi qui guanyi el dia 25 de novembre, aquests pressupost­os d’ajust s’hauran de fer.

El PP no és responsabl­e de res en l’actual situació? Hi ha les declaracio­ns de Margallo, Wert, Monago...

Moltes vegades es ressalten i tergiverse­n interessad­ament algunes frases i la veu del Partit Popular a Catalunya la té el PP català. Dit això, no sempre comparteix­o algunes afirmacion­s i si en el cas de Monago hi ha pogut haver alguna expressió discutible, també em semblen reprovable­s les del socialista Fernández Vara, les de Duran i Lleida dient que els jornalers andalusos es passen tot el dia al bar o el portaveu del govern de CiU dient-li macarró a un ministre.

El Govern espanyol gestiona amb interessos partidiste­s les transferèn­cies a Catalunya?

Gens ni mica. Qui utilitza amb interessos electorals aquests ajuts és CiU, per alimentar el malestar i focalitzar-lo contra el Govern central i a favor de la seva estratègia electoral. És indecent, inacceptab­le, generar aquesta preocupaci­ó en milers de persones quan Mas sap que el Govern d’Espanya estarà a tota hora garantint el pagament de les nòmines dels funcionari­s o els concerts socials, fins i tot buscant diners a l’estranger com està fent.

En les enquestes, el debat sobre el model d’Estat beneficia CiU i PP. Els seus discursos es retroalime­nten?

De cap manera. Una altra cosa és que hàgim de replanteja­r ben avi- at la necessitat de reformar i millorar el finançamen­t de les comunitats autònomes i en especial de Catalunya. Això ho ha aprovat el Govern del PP en consell de ministres. Una mostra de la voluntat de diàleg de Mariano Rajoy que no ha estat escoltada per Artur Mas.

Es podria anar més enllà i reformar l’Estat de les autonomies...

L’hem de revisar més que no reformar-lo per situar-lo en el se-

EL MODEL D’ESTAT “Catalunya té més autogovern que alguns estats federals i länder”

MÉS AJUSTOS A LA CARTERA “Guanyi qui guanyi, en els pressupost­os caldrà retallar uns altres 3.000 milions”

gle XXI. L’Estat de les autonomies ha funcionat molt bé durant trenta anys i ha permès tenir a Catalunya les seves quotes més altes d’autogovern, amb més competènci­es que alguns estats federals i lands alemanys. En canvi, CiU condueix Catalunya al pitjor moment de la seva història.

I la Constituci­ó, es pot reformar?

És reformable. Cap text no és inamovible. Però no crec que en plena crisi econòmica sigui ara una prioritat. Sense crisi econòmica el debat a Catalunya no hauria arribat fins aquí.

Creu que s’ha de reconèixer d’alguna manera l’especifici­tat catalana?

Jo he defensat i defensaré en tots els debats interns amb els barons territoria­ls del PP la singularit­at de Catalunya. Té una cultura, una llengua, unes caracterís­tiques especials que requereixe­n un tracte singular . Però tot això s’ha de fer des d’una negociació amb consens, equilibri i lleialtat institucio­nal. Al contrari del que ha fet el senyor Mas.

Es refereix a la reunió a la Moncloa amb Mariano Rajoy?

Rajoy li va oferir millorar el finançamen­t de forma sensible però Mas ni el va voler escoltar. Va viatjar a Madrid amb un guió escrit per endavant amb l’horitzó final de les eleccions del 25-N. Va voler imposar una proposta de pacte fiscal sense donar marge a la negociació. És com si el governador de Califòrnia es presenta a la Casa Blanca davant Obama i li exigeix reformar el sistema de finançamen­t dels EUA sense donar marge al diàleg.

Però l’oferta del president del Govern espanyol es quedava molt lluny del pacte fiscal

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Alicia Sánchez-Camacho, al seu despatx de la seu del PP català, ha multiplica­t l’activitat els últims dies fins i tot per participar a les campanyes gallega i basca
ANA JIMÉNEZ Alicia Sánchez-Camacho, al seu despatx de la seu del PP català, ha multiplica­t l’activitat els últims dies fins i tot per participar a les campanyes gallega i basca

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain