La Vanguardia (Català)

Rajoy: “Fora d’espanya i la UE s’està condemnat al no-res”

El líder del PP avisa que allunyar-se de la Constituci­ó és apartar-se del benestar

- AITZIBER AZPEITIA Barcelona

“Europa és el nostre lloc, el de tots els espanyols. Fora s’és en el no-res i la Constituci­ó és el nostre enganxamen­t a la Unió Europea”. Així de contundent es va mostrar ahir el president del Govern, Mariano Rajoy, a Bilbao, subratllan­t aquest “tots” en oposició clara als anhels sobiranist­es de catalans i bascos. En un acte de campanya de suport al candidat popular al País Basc, Antonio Basagoiti, Rajoy va tornar a incidir en la tesi que no hi ha lloc a Europa per a bascos i catalans si no és dins del marc constituci­onal espanyol i per això va demanar el vot a “aquells que no confonen les arrels amb les fronteres”.

En un discurs clarament marcat per la incidència que el debat català està tenint a la campanya electoral basca, el president del Govern central va al·lu- dir a Bilbao una vegada i una altra a les bondats d’una Espanya unida i al perill que suposa que “alguns optin per tancar-se al món”, en clara al·lusió als nacionalis­tes. Seguint amb aquesta línia va afirmar que “l’error més gran que podem cometre avui és sumar a una crisi econòmica una crisi política i institucio­nal. El PP no ho farà”, va dir.

Per a Rajoy, “en aquest moment no hi caben ni ambigüitat­s ni clarobscur­s” perquè va opinar que “avui apartar-se de l’Estatut –en aquest cas el basc– i de la Constituci­ó és un proble-

Per Rajoy, l’error més gran avui és sumar a una crisi econòmica una crisi política i institucio­nal

ma”. El líder popular es va erigir en el gran defensor de l’Estatut de Gernika i de la legalitat constituci­onal, que va definir com “una gran consecució de la democràcia espanyola i el marc en el qual caben tots els bascos, pensin el que pensin”. Per això va demanar el vot per a Antonio Basagoiti, que segons va dir, “és un candidat el comportame­nt del qual no sorprendrà ningú perquè es mantindrà dins del marc constituci­onal”.

En aquesta mateixa línia i de nou amb els nacionalis­tes en el punt de mira, va declarar: “Volem un govern que treballi conjuntame­nt amb el Govern central i inverteixi tot el seu esforç a treure’ns de la crisi i crear ocupació i no malgasti ni un sol moment en dividir”. I va reblar que, a Euskadi, el 21 d’octubre “cal anar a votar per deixar clar el missatge que el futur del país basc està amb nosaltres. Que hi ha una gran majoria de bascos que no volen desentendr­e’s d’Espanya ni d’Europa”.

Precisamen­t per a Europa i per al que significa la UE van ser els elogis més grans del president espanyol. “La concessió del premi Nobel de la Pau a la UE ens reconforta a tots”, va dir. Rajoy va recordar que el 1957 es va firmar el tractat de Roma que instituïa la Comunitat Econòmica Europea i va declarar que n’hi ha prou amb veure el que va passar en els 55 anys previs a aquesta data per adonar-se que la UE és una aposta irrenuncia­ble”. Per això, el president de l’Executiu central va afirmar que “Europa és on som i on ha de ser tot Espanya”, posant de nou l’èmfasi en aquest “tot”. Per la seva part, el candidat del Partit Popular a la lehendakar­itza, Antonio Basagoiti, va afirmar en la seva intervenci­ó que “aquí l’únic fre a la independèn­cia és el PP i no n’hi ha més”.

 ?? VINCENT WEST / REUTERS ?? Mariano Rajoy va donar suport ahir al candidat del PP basc, Antonio Basagoiti, en un acte a Bilbao
VINCENT WEST / REUTERS Mariano Rajoy va donar suport ahir al candidat del PP basc, Antonio Basagoiti, en un acte a Bilbao

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain