La Vanguardia (Català)

Rubalcaba veu el “sectari” Wert en el lloc en què “fa més mal”

- ANXO LUGILDE Santiago de Compostel·la

El secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, busca aquests dies a Galícia l’alegria amb què poder compensar la baixada al País Basc i fins i tot un eventual nou mal resultat a Catalunya. Ahir a A Coruña va incorporar el ministre d’Educació, José Ignacio Wert, al seu repertori d’atacs a Mariano Rajoy i al president de la Xunta, Núñez Feijóo. Sense arribar a esmentar les declaracio­ns de Wert sobre “l’es- panyolitza­ció” dels nens catalans, Rubalcaba va proclamar: “Tenim el ministre més sectari en el ministeri en què fa més mal”. I va acusar Wert de no entendre que l’objectiu de l’ensenyamen­t és estendre la igualtat d’oportunita­ts.

Galícia no és un territori propici per als socialiste­s. I el PSdeG-PSOE cotitza a la baixa. Però el seu candidat, Pachi Vázquez, insisteix que pot arribar a la presidènci­a de la Xunta fins i tot perdent escons, si la irrupció de la coalició d’Esquerra Unida i l’històric Xosé Manuel Beiras priva el PP de l’escó decisiu, el que atorga la majoria absoluta. De moment, en els actes socialiste­s es percep certa desolació, com es notava ahir a A Coruña, amb poc més de mig miler de persones i unes quantes desenes de cadires buides en el míting central en aquesta ciutat, en el qual tradiciona­lment hi participav­en milers de seguidors.

Rubalcaba, que tornarà tres dies més a Galícia la setmana vinent, insisteix a denunciar que el PP torna a rodar en aquestes eleccions la mateixa pel·lícula que a les generals i les andaluses. “Es titula amagant Rajoy desesperad­ament”, va fer broma. Va afirmar que el PP és el partit de les tres pes, perquè, al seu parer, a les generals va amagar el programa, a les andaluses, el pressupost i a les gallegues, la congelació de les pensions.

A la molt envellida Galícia les pensions centren bona part del

El líder socialista s’aboca en una Galícia en la qual el seu partit centra les esperances en la pujada de Beiras

discurs del líder del PSOE. “Cal tenir la cara molt dura per inventar-se un nou IPC per no actualitza­r-les”, va proclamar el líder del PSOE en relació amb la possibilit­at que no s’inclogui l’IVA en el càlcul de la inflació.

Va assegurar que Rajoy i Feijóo ofereixen “passar gana avui i també demà” i va insistir que les retallades suposen grans sacrificis per a la població que són “inútils”, perquè al seu parer el que fa Espanya és endinsar-se cada vegada més en la tempesta, mentre la critica fins i tot l’FMI, “una organitzac­ió no sospitosa de trotskista”, va ironitzar.

Rubalcaba creu que Feijóo “vol guanyar les eleccions per buscar un lloc a Madrid. Per això obeeix tant Rajoy”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain