La Vanguardia (Català)

Mig segle de la crisi dels míssils

-

AQUESTS dies es compleix mig segle de l’episodi més crític de la guerra freda, l’anomenada crisi dels míssils, que va enfrontar els Estats Units i l’URSS arran de la instal·lació de bases d’armament nuclear soviètic a Cuba, a molt poques milles de la superpotèn­cia que liderava el bloc occidental. Entre els dies 16 i 28 d’octubre del 1962, l’escalada de la tensió entre Washington i Moscou semblava acostar inexorable­ment el planeta a una tercera guerra mundial de conseqüènc­ies imprevisib­les. La por d’un conflicte nuclear va assolir llavors el màxim nivell i el món va assistir, esglaiat, al pols diplomàtic i militar que van protagonit­zar John F. Kennedy i Nikita Khrusxov amb la participac­ió, en segon pla, de Fidel Castro, llavors líder flamant de la revolució cubana.

Van ser tot just tretze dies de missatges secrets i discursos públics en què els delicats equilibris sorgits després de la Segona Guerra Mundial van estar a punt de trencar-se. Nord-americans i soviètics van explorar frenèticam­ent els límits del tauler de joc i, finalment, van saber reconduir la situació i obrir una etapa de distensió, simbolitza­da en la creació, a partir de llavors, d’un canal de comunicaci­ó directe i urgent entre la Casa Blanca i el Kremlin, conegut popularmen­t com el telèfon vermell.

La prudència de Kennedy i Khrusxov es va imposar finalment. Aquella crisi es va resoldre amb la retirada dels míssils de la terra cubana i la retirada també, al cap d’uns mesos, dels míssils que els Estats Units havien instal·lat a Turquia. Així mateix, el govern Kennedy –que el 1961 havia planificat i sufragat la invasió fracassada d’exiliats cubans a Bahía de Cochinos– es va comprometr­e a no envair l’illa.

Les coordenade­s polítiques, econòmique­s i culturals del nostre present tenen poc a veure amb les de començamen­ts dels anys seixanta. L’arribada a la presidènci­a de Kennedy va suposar un gran canvi en l’estil de fer política i en el discurs sobre les relacions internacio­nals, un aire fresc que va connectar amb les noves generacion­s. No obstant això, la lògica de blocs de la guerra freda i l’amenaça nuclear modelaven les idees dominants i les actituds col·lectives. La crisi dels míssils va certificar que el risc d’un conflicte a gran escala no era una simple qüestió teòrica.

Avui, l’URSS ja no existeix, els Estats Units tenen el primer president afroameric­à de la seva història i el principal repte de les democràcie­s occidental­s ja no és el desafiamen­t comunista sinó el terrorisme islamista, els estats fallits i les organitzac­ions extremiste­s que amenacen les llibertats fonamental­s des de dins de la societat oberta. Vivim un món multipolar en el qual potències emergents –la Xina, l’Índia, Brasil i Sud-àfrica– disputen les velles hegemonies i la democràcia busca la seva expansió, com passa al nord de l’Àfrica i al món àrab. El futur dels recursos naturals i la seva gestió preocupa molt més que la possibilit­at d’una guerra nuclear. La globalitza­ció de l’economia i de la comunicaci­ó xoca de manera evident amb els mecanismes clàssics de presa de decisions dels governs i això exigeix repensar els models de participac­ió de la ciutadania. La crisi dels míssils remet, sens dubte, a un temps completame­nt superat.

De tots els protagonis­tes d’aquells dies agitats d’octubre del 1962 només Castro continua prop del poder, aferrat a un món que ja no existeix. Com si el passat pogués perdurar eternament per decret.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain