La Vanguardia (Català)

CIU i PP polaritzen les expectativ­es de vot

-

La Vanguardia publica avui una segona enquesta sobre les eleccions catalanes del proper 25 de novembre. La rellevànci­a que ha adquirit aquesta cita amb les urnes després de la manifestac­ió de l’Onze de Setembre i del procés sobiranist­a emprès pel president de la Generalita­t, que l’ha portat a convocar-les, justifica la freqüència amb què aquest diari pretén prendre el pols a la societat catalana a través de sondejos. Aquesta nova enquesta reflecteix que CiU i, sobretot, Artur Mas continuen atraient un suport molt ampli dels electors. De fet, les seves expectativ­es augmenten i ja disposarie­n de majoria absoluta (68 diputats), mentre que en l’enquesta publicada el 30 de setembre CiU es quedava en 66-67 diputats. Respecte a l’anterior sondeig, només CiU i el PP augmenten la projecció d’escons, ja que els populars passen de 15-16 a 17-18 diputats, i recuperen així el resultat electoral de fa dos anys, que havia anat diluint-se pel desgast de les retallades aplicades pel Govern de Mariano Rajoy. La primera conclusió, per tant, és una progressiv­a polaritzac­ió del vot entre l’opció que lidera el sobiranism­e en aquests moments, CiU, i les sigles que es perceben més nítidament a favor de la unitat d’Espanya, el PP. Quant al PSC, la seva tendència continua a la baixa, mentre que ERC i ICV es man- tenen més o menys igual, amb un lleuger descens de la formació ecosociali­sta. El candidat del PSC, Pere Navarro, ha incrementa­t una mica el seu nivell de popularita­t, que és un dels seus reptes principals, però això no li ha reportat una valoració més bona.

L’enquesta situa el termòmetre sobre els darrers debats oberts en la societat catalana. Per exemple, dos de cada tres catalans creuen que un Estat català seria econòmicam­ent viable i la majoria (el 62,4%) considera que els empresaris fan bé de manifestar en públic els seus temors davant d’una possible independèn­cia de Catalunya. Potser una de les noves dades més vistoses és la referida a les solucions que podrien donar-se a la relació entre Catalunya i Espanya: el 52,5% considera que, si es reforma la Constituci­ó, encara es podria buscar un encaix de Catalunya a Espanya, mentre que un 29,5% creu que ja no hi ha cap més sortida que la independèn­cia i un 17,1% desitja que tot continuï com fins ara.

En qualsevol cas, la seqüència de les dues enquestes revela tendències polítiques, encara que si alguna cosa es percep de forma contundent és el suport amplíssim a la celebració d’un referèndum perquè Catalunya decideixi el seu futur: hi dóna suport el 81,7% dels enquestats.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain