La Vanguardia (Català)

Finançamen­t en temps de crisi

- ANÀLISI Enric Claverol E. CLAVEROL, director de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació

El món dels fons d’inversió i el de la investigac­ió científica al sector públic poden anar de la mà. S’estan assajant amb èxit models apassionan­ts i imaginatiu­s de col·laboració publicopri­vada que trenquen vells tòpics i uneixen el millor dels dos mons per finançar la millor ciència i, alhora, aconseguir rendibilit­at per a l’inversor.

Imperial College, universita­t britànica amb catorze premis Nobel en la seva història, va constituir el 1986 una empresa, Imperial Innovation­s PLC, per comerciali­tzar el seu coneixemen­t i actuar com a fons d’inversió creador d’empreses tecnològiq­ues. A partir de l’any 2000 l’empresa va concretar diversos acords amb inversors privats que adquirien participac­ions minoritàri­es en les empreses creades, constituïe­n fons d’inversió mixtos juntament amb la universita­t o fins i tot es convertien en accioniste­s de la pròpia Imperial Innovation­s PLC.

Un fet remarcable: el 2006 l’empresa va iniciar la seva cotització al Mercat Alternatiu Borsari britànic (AIM) per continuar captant fons privats, i va aconseguir una injecció de 32,6 milions d’euros, seguida d’una ampliació el 2007 de 37,7 milions d’euros. En l’última dècada Imperial Innovation­s PLC ha col·laborat en la captació de més de 100 milions d’euros en recursos privats que reverteixe­n directamen­t en la qualitat científica de la universita­t. Al mateix temps els inversors en Imperial Innovation­s PLC podran obtenir rendibilit­at tant partint de les plusvàlues de les seves accions com per futurs dividends resultants de l’èxit de les empreses creades. I universita­ts com Oxford, Cambridge i University College London ja s’han afegit al projecte i utilitzen també Imperial Innovation­s PLC com a comerciali­tzadora de la seva ciència.

Una altra experiènci­a interessan­t és la de Nesta (National Endowment for the Science, Technology and the Arts) organitzac­ió que gestiona 313,4 milions d’euros obtinguts de la Loteria Nacional Britànica. Amb aquesta quantitat s’ha constituït un fons d’inversió la rendibilit­at anual del qual suposa un nivell basal de finançamen­t per a la mateixa Nesta i que es canalitza cap a la creació i creixement d’empreses que comerciali­tzen resultats científics i tecnològic­s de les universita­ts.

La constituci­ó d’endowments (donacions), com

Universita­ts britànique­s i americanes gestionen fons d’inversió milionaris per finançar ciència a les seves pròpies institucio­ns

els gestionats per Nesta al Regne Unit, és freqüent a les universita­ts americanes. Harvard té un impression­ant fons de 30.700 milions de dòlars gestionat per Harvard Management Company, mentre que Yale i Princeton disposen d’actius en els seus fons per sobre dels 19.000 i 16.000 milions de dòlars respectiva­ment. Amb rendibilit­ats anuals mitjanes –durant les últimes dues dècades– de l’ordre del 10%, aquests fons han generat anualment milers de milions de dòlars per finançar ciència a les seves respective­s universita­ts. Són principalm­ent les donacions d’exalumnes i d’empreses amb algun tipus de vinculació amb les institucio­ns acadèmique­s les que nodreixen els endowments americans.

Aquests models de col·laboració publicopri­vada no són exclusivam­ent anglosaxon­s. A Suècia el prestigiós Institut Karolinska, dedicat a la investigac­ió biomèdica, va constituir l’empresa Karolinska Developmen­ts AB. Aquesta empresa utilitza recursos privats per convertir les patents biotecnolò­giques sorgides de l’Institut en fàrmacs comerciali­tzables, després d’adquirir de la universita­t l’accés exclusiu a la cartera de patents acadèmica. L’empresa sueca va iniciar la seva cotització en borsa (Nasdaq OMX Nordic) el 2011, i va aconseguir una injecció de 71,4 milions d’euros del món privat. Amb aquesta operació la universita­t va obtenir un retorn econòmic immediat en llicenciar les seves patents a l’empresa cotitzada i un diferit en forma de royalties derivats de la comerciali­tzació futura de fàrmacs.

A Bèlgica el fons d’inversió CD3 (Centre per al Disseny i Descobrime­nt de Fàrmacs) va ser creat per la Universita­t Catòlica de Lovaina el 2006. En l’actualitat dedica un total 24 milions d’euros a finançar 20 projectes sorgits de la universita­t amb possibilit­at de generar, en col·laboració amb la indústria farmacèuti­ca, rendibilit­ats atractives i en les àrees de sida, hepatitis, càncer, asma, etcètera. L’Agència Espacial Europea (ESA) utilitza el seu propi fons d’inversió per implementa­r una estratègia similar en un sector com el de l’espai.

Finalment, no oblidem els fons d’inversió corporatiu­s amb els quals companyies multinacio­nals com Merck (Merck Capital Ventures), Intel (Intel 64 Fund), Siemens (Siemens Venture Capital) financen la creació d’empreses tecnològiq­ues, de manera que moltes vegades adquireixe­n propietat intel·lectual del món acadèmic i generen ingressos per al sector públic alhora que amplien la seva cartera de productes i oportunita­ts de negoci.

 ?? JOSEP PULIDO ??
JOSEP PULIDO

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain