La Vanguardia (Català)

L’exemple israelià

- LA CLAU Daniel Sánchez D. SÁNCHEZ, soci de Nauta Capital, gestora d’entitats de capital de risc

Si hi ha un país que ha fet bé les coses en matèria de finançamen­t de la innovació i creació de noves empreses aquest és, sense cap mena de dubte, Israel. La dècada dels anys 90, els israelians van decidir apostar per la innovació i la tecnologia per revitalitz­ar la seva economia. En poc més d’una dècada s’han convertit en el país que dedica el percentatg­e més gran del PIB a R+D (el 4,3%, per davant del Japó, Alemanya i els Estats Units), el que té la inversió més gran en capital de risc per càpita del món i el tercer en nombre de companyies cotitzant al Nasdaq, només per darrere de dos colossos com els Estats Units i la Xina. A més, la major part de líders mun-

Catalunya podria fer una aposta semblant a la d’Israel per reactivar l’economia i crear ocupació

dials en l’àmbit tecnològic (Microsoft, Intel, Huawey, Alcatel-Lucent, Ericsson... entre molts d’altres) han creat importants centres d’R+D al país i els principals inversors en tecnologia estan apostant per les start-up i els equips israelians, amb la qual cosa neixen i es desenvolup­en gran quantitat d’empreses tecnològiq­ues que estan contribuin­t més que cap altre sector a impulsar l’economia i crear ocupació.

Israel té el mateix nombre d’habitants i un producte interior brut molt semblant al de Catalunya. La pregunta és, doncs, òbvia: pot (i ho ha de fer) Catalunya fer una aposta similar per reactivar l’economia i crear ocupació? Des del meu punt de vista, sí. Podem replicar el model israelià? No directamen­t, perquè el context cultural i geopolític d’Israel és molt diferent del nostre, però sí que podem inspirarno­s en algunes de les polítiques que s’han dut a terme recentment en aquell país.

Hi ha diversos factors determinan­ts per explicar l’èxit d’Israel. Un és la centralitz­ació de les polítiques de finançamen­t de la innovació en un sol departamen­t governamen­tal (l’oficina del Chief Scientist) que es regeix per criteris més tècnics que polítics. Un altre, l’aposta decidida per la inversió pública, utilitzant mecanismes que han facilitat a més l’atracció de capital privat al sector. També han resultat essencials la selecció dels millors gestors de capital de risc perquè inverteixi­n al sector en condicions alineades amb els diners públics i la globalitza­ció, el món com a mercat tant per vendre tecnologia com per captar capital.

Israel i Catalunya són sens dubte diferents en aspectes molt importants i les polítiques no poden calcar-se, però hauríem d’estudiar amb detall el que s’ha fet i el que s’ha aconseguit a Israel, perquè l’aposta podria valer molt la pena.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain