La Vanguardia (Català)

Sobre els unionistes

- José Antonio Zarzalejos

En aquest article defenso un criteri diametralm­ent oposat al que sembla que va dominant per moments a la Generalita­t. Què he de fer? Si ho publico, segons com vagin les coses, m’exposo que m’acusin –com moltes altres vegades– de derrotista, de mal patriota. Però l’hora és massa transcende­nt. El meu deure de català, la meva honradesa de publicista, és clar. Premo el botó d’un timbre. Entra una ordenança. Li dono les proves del meu article: Que es publiqui demà”. Text de Gaziel sota el títol “Apunts d’una nit inoblidabl­e”, publicat a La Van

guardia el 9 d’octubre del 1934.

Són els espanyolis­tes d’Euskadi els unionistes de Catalunya? La pregunta no per retòrica deixa de ser obligada i necessària en aquesta hora de Catalunya i d’Espanya. No m’estendré sobre el que suposa a la meva terra basca ser estigmatit­zat com a espanyolis­ta, expressió avorrible per als que, sent bascos i espanyols, voldríem un basquisme amb la mateixa capacitat d’integració que ha mostrat el catalanism­e, que sinceramen­t admirem. Algun dia m’esplaiaré a explicar per què els que passem per ser persistent­s adversaris del nacionalis­me basc trobem a Catalunya una redempció a la nostra culpa antipatriò­tica. Avanço que les raons són tres: la primera, que el nacionalis­me català i el catalanism­e en general arrelen en un vastíssim patrimoni cultural i en una llengua accessible que permet una progressió cap al bilingüism­e sense exclusions; la segona, que aquesta cultura s’ha sofisticat en mans de la burgesia que l’ha dotat d’una gran versatilit­at expansiva, oposada a la doctrina de Sabino Arana, que preferia que morís l’euskara que el parlés un maqueto, i la tercera, que consisteix que a Catalunya el nacionalis­me ha tingut un sentit moral i polític que ha ofegat les expression­s terroriste­s que es perpetren en nom de la llibertat de la pàtria.

Per això, resultaria desolador que –com se sent i es llegeix– s’atribueixi la condició d’unionistes als que discrepen dins o fora de Catalunya amb el procés de secessió (concepte polisèmic que es concretarà en el seu moment), o desitgen –com a mi em passa– que romanguin els vincles d’unitat encara que per això calgui arribar a compondre alguns greus i recurrents greuges de doble origen, històric i actual. És veritat que hi ha espanyols que encaren el futur de Catalunya amb expression­s de precipitat alarmisme; és igualment cert que no falten els que recorren als arguments de força o de por com si fossin de raó, i és reprotxabl­e que es produeixin frivolitat­s i menystenim­ents irritants. Però aquestes categories d’errats –que creuen que serveixen a la causa d’Espanya quan en realitat l’obstaculit­zen– no arriben, ni en nombre ni en qualitat, a un nivell representa­tiu. La majoria –encara que amb la mateixa i inversa fatiga que els catalans– són molt conscients d’aquesta situació tan delicada i desitgen un acord i una entesa, encara que conforme a criteris legals i democràtic­s.

Agafant la cita que encapçala aquest article –especialme­nt en el que fa referència a l’honradesa del publicista– no puc sostreure’m de la inquietud de sentir i llegir que aquí i fora de Catalunya hi ha unionistes, concepte que remet a una doctrina –l’unionisme– vinculada a dos grans conflictes: la guerra de secessió dels Estats Units (1861-1865), en la qual els unionistes eren els del nord, i la terrible confrontac­ió a Irlanda del Nord, en la qual els unionistes –i dins d’ells els lleialiste­s– representa­ven la defensa tancada de l’Acta d’Unió (1800) que va constituir el Regne Unit de la Gran Bretanya i Irlanda, de la qual es van esqueixar el 1922 els 26 comtats del sud, i es va crear així la República d’Irlanda. L’unionisme ir- landès s’enfrontava al republican­isme catòlic, igualment irlandès, tant per raons religioses com, en menor mesura però també, ètniques perquè està integrat per oriünds anglesos i escocesos davant l’estirp autòctona –ja molt matisada– dels republican­s.

A Catalunya no hi ha un pensament únic sobre el seu futur; tampoc a la resta d’Espanya, on abunden els que s’estan instal·lant en la sempre inhòspita tercera Espanya a la qual es referia també Gaziel a Medita

cions en el desert (1946-1953) i que segons ell buscava la síntesi. Va escriure: “la tercera Espanya, no combatent sinó pacificado­ra i reconstruc­tora, que només podria haver estat inspirada (no dirigida) per la consciènci­a superior d’una intel·lectualita­t viva i autèntica”. L’actual torna a ser un moment històric per a aquesta tercera Espanya si se li deixa escriure, parlar, dissentir, acordar, enllaçar, i no se l’estigmatit­za com una excrescènc­ia unionista i, per tant, anticatala­na.

 ?? ANNA PARINI ??
ANNA PARINI
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain