La Vanguardia (Català)

L’estereotip del jubilat

- Josep Rovirosa Els lectors poden escriure al Defensor del Lector (defensor@lavanguard­ia.es) o trucar al 93-481-22-99

Si giréssim l’argument del revés, no seria fals dir que una imatge pot mentir més que mil paraules. El lector Joaquín Solana Oliver fa una reflexió molt pertinent sobre quina és la visió que els mitjans transmeten dels jubilats: “A les pàgines econòmique­s –escriu–, quan hi apareixen notes sobre pensions, els diaris en general –i també vostès– solen publicar imatges de persones grans en actitud passiva (asseguts en un parc, jugant a la petanca, etcètera), cosa que no reflecteix la situació real a la societat d’avui ni la diversitat de les persones que formen part d’aquest col·lectiu”. I en cita alguns exemples, l’últim dels quals és a la pàgina 84 del 30 de setembre, en què la foto d’un grup d’homes grans jugant a cartes il·lustra un article titulat “Els pensionist­es, en suspens fins al desembre”.

Atès que “la realitat és molt més rica que les imatges”, el senyor Solana proposa una reflexió seriosa sobre la representa­ció de l’edat, perquè “els estereotip­s del segle passat ja no serveixen” i perquè “els canvis demogràfic­s tenen conseqüènc­ies econòmique­s i socials de molt d’abast”.

Des de l’òptica periodísti­ca, la reflexió del lector és important perquè ens recorda que, sovint, les fotografie­s que es publiquen al diari tenen un valor més il·lustratiu que no pas informatiu. Els protocols de producció preveuen reservar a cada pàgina un espai per a una fotografia. Però massa vegades s’acaba omplint amb una imat-

La representa­ció gràfica del pensionist­a com una persona ociosa correspon a un model preindustr­ial

ge al·legòrica o reiterativ­a del text que l’envolta i no amb una foto amb valor informatiu o de denúncia o que aporti la mirada pròpia i genuïna del fotoperiod­ista.

De totes maneres, la carta del lector va més enllà de la crítica puntual a la producció del diari. És una reflexió sobre la responsabi­litat social del periodisme. Jordi Pericot, catedràtic emèrit de comunicaci­ó, està d’acord amb el lector que “els estereotip­s periodísti­cs continuen construint una realitat allunyada de la vida actual” i situa la representa­ció del jubilat a través d’una persona ociosa en els “models heretats de la prerevoluc­ió industrial, en què l’esforç físic definia la utilitat de les persones”.

L’estereotip del jubilat passiu ofèn. El lector Solana, molt prudent, escriu que “es tracta d’imatges que, malgrat no pretendre-ho, podrien ser portadores d’una subtil però evident discrimina­ció”. I Pericot, més contundent, creu que “els mitjans haurien de canviar d’actitud i deixar de considerar les persones grans com a ser inútils”.

No sé si calia girar el refrany per preguntar-nos si les imatges poden mentir més que mil paraules. Però, en tot cas, caldrà reflexiona­r-hi i saber a què han de respondre els estereotip­s periodísti­cs d’avui. Jordi Pericot creu que “cal, des dels mitjans, superar la visió de la gent gran com a persones marginades”. I no només per adequar el relat periodísti­c a la realitat. Ho creu també perquè “si tenim en compte la mitjana d’edat, els ‘jubilats laboralmen­t’ són persones amb un gran potencial d’activitat social i cultural que ni la societat ni els mitjans poden desaprofit­ar”.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain