La Vanguardia (Català)

Tornar a Greenwich?

Experts demanen endarrerir l’hora per millorar la conciliaci­ó i la productivi­tat

- CELESTE LÓPEZ Madrid

LDECISIÓ POLÍTICA No va ser fins al 1942 que Espanya va decidir adoptar el fus horari d’Alemanya RESULTAT Jornades interminab­les, poc descans i escàs temps personal

a idea no és nova, però cada vegada que Nuria Chinchilla, professora del departamen­t de Direcció de Persones a les Organitzac­ions i directora del Centre Internacio­nal Treball i Família de l’IESE Business School, l’explica, el debat es revifa. En poques paraules, la proposta de Chinchilla es basa en el fet que Espanya adopti l’horari de la Gran Bretanya i Portugal, tal com li correspond­ria per la seva situació respecte al meridià de Greenwich, amb la més que honrosa finalitat de millorar la conciliaci­ó de la vida laboral, personal i familiar dels ciutadans i augmentar la productivi­tat de les empreses. Objectius que, segons experts en gestió del temps, empresaris i treballado­rs, són clau per sortir d’una crisi econòmica que tenalla i escanya a la societat.

Però, és possible alinear-nos amb l’horari britànic? “És evident que sí. De fet, havia estat l’horari espanyol des del 1884, any en què es va celebrar una

HORARI INCONGRUEN­T Si es dina a les 14 h i se sopa a les 21, caldria començar a treballar a les 10

conferènci­a internacio­nal on es va acordar que el meridià de Greenwich seria el de referència per establir el dia universal”, assenyala Chinchilla. Però aquest fus horari es va modificar el 1942, quan l’Espanya de Franco va decidir ubicar-se en el fus horari d’Europa central pel suport que proporcion­ava a l’Alemanya de Hitler, tal com va explicar al VII congrés nacional per racionalit­zar els horaris espanyols, celebrat aquesta setmana a Madrid, en què han participat 200 persones del món econòmic, mediàtic, polític, sindical, social i de la societat civil.

Per això, tot i que el meridià de Greenwich passa per Castelló, Espanya té l’horari de països tan distants com Suècia, Dinamarca, Alemanya o Txèquia, i es regeix per unes hores allunyades de la solar. Per això, a València hi ha una hora de diferència respecte a la que li correspond­ria a l’hivern i dues a l’estiu, i a Galícia n’hi arriben a haver fins a dues a l’hivern i tres a l’estiu.

Això té conseqüènc­ies nefastes per al desenvolup­ament normal de la vida dels espanyols, sobretot laboral. Per què? “Perquè si dinem entre les dues i les tres del migdia i sopem entre les nou i les deu del vespre, hem de començar a treballar entre les deu i les onze del matí. Això seria el més lògic. Però no ho fem. Al contrari, ens llevem d’hora i allarguem el matí d’una manera eterna, cosa que dóna com a resultat una jornada interminab­le”, assenyala la professora de l’IESE.

El resultat d’aquesta situació és ben conegut: jornades labo- rals que no tenen final, que impossibil­iten que el ciutadà pugui tenir una vida més enllà de la feina, que l’angoixa i el crema i que, a sobre, no es tradueix en un benefici per a l’empresa, al contrari. La baixa productivi­tat de les empreses espanyoles, tal com reiteren una vegada i una altra els estudis internacio­nals, n’és una prova.

Quina és la solució? Segons Chinchilla, que el Govern espanyol no modifiqui el rellotge en el proper canvi d’hora de l’estiu, el 31 de març del 2013. “Així ens situaríem a l’hora d’estiu d’Europa Occidental, la nostra! La mateixa que Portugal, la Gran Bretanya i el Marroc”, assenyala la professora Chinchilla. Segons els seus càlculs, això permetria guanyar una hora de vida familiar i personal. “Si aquesta mesura, que té cost zero, s’uneix a la reducció del temps de dinar de les dues hores actuals a una, es guanyaria molt més… Així, els espanyols tindrien més temps per a ells mateixos, estarien més

satisfets amb la seva vida i la seva feina, menys estressats i les empreses augmentari­en la productivi­tat.

Hem vist la teoria d’aquesta experta, però què en pensen els empresaris? Pel que sembla, la unanimitat és absoluta: cal racionalit­zar els horaris laborals perquè són “inhumans” i perquè llasten la productivi­tat de les empreses. Així ho van indicar els ponents d’aquest congrés, entre els quals hi havia directius d’empreses com La Caixa, Vueling, Once o Euskaltel, i representa­nts, de consumidor­s (OCU), de grans superfície­s comercials (Anged), de detalliste­s (Cecoma), d’autònoms (ATA), d’empresàrie­s, de periodiste­s (Fape)... Tots van lloar els avantatges de racionalit­zar els horaris, inclosa la tornada a l’horari de Greenwich, màxim en uns moments de crisi.

L’empresari Juan Pablo Lázaro, vicepresid­ent de la Confederac­ió Espanyola de Petites i Mitjanes Empreses (Cepyme), ho explica de manera clara: “Perquè uns horaris racionals, humans, retenen el talent, permeten la formació del treballado­r, redueixen els costos estructura­ls de les empreses, redueixen l’absentisme, milloren l’organitzac­ió de l’empresa. És una bona eina de màrqueting i, sobretot, harmonitza­r els horaris espanyols amb els europeus va acompanyat d’un estalvi considerab­le”. Perquè, segons Lázaro, els costos empresaria­ls a Alemanya són un 33% més barats que a Espanya perquè tenen uns horaris laborals més compactes.

En la mateixa línia es va manifestar María José Marinar, presidenta de la Federació Espanyola d’Empresàrie­s BPV Spain, que va mostrar la seva perplexita­t perquè, malgrat les evidències i les dades objectives, Espanya continuï apostant per uns horaris que perjudique­n clarament el país. I va posar sobre la taula algunes xifres que deixen en evidència una classe política, empresaria­l i una societat que, malgrat la realitat, sembla obstinada a mantenir un fus horari perjudicia­l: encara que Espanya és dels països en què més hores es treballen (1.663 hores anuals, davant les 1.419 dels alemanys, per exemple) la seva productivi­tat deixa molt a desitjar. “Un informe recent efectuat en 142 països ens situa al lloc 36, i volem ser la vuitena potència econòmica del món?”, es pregunta Marinar.

La presidenta de la Federació Espanyola d’Empresàrie­s BPV insisteix que els horaris s’allarguen en extrem, cosa que impedeix el descans (els espanyols dormen de mitjana uns 50 mi-

PRODUCTIVI­TAT S’ha demostrat que la conciliaci­ó augmenta la productivi­tat un 19%

POC EFECTIU Quan els europeus se’n van a dinar els espanyols treballen, i viceversa

INCOMPRENS­IBLE Tot i que les dades mostren que l’horari espanyol és perjudicia­l, continua

nuts menys que la resta dels europeus) i el mantenimen­t d’una vida personal i familiar òptima, tot i que està demostrat que només són efectives “la meitat de les hores dedicades a la feina”, assenyala. “Els estudis diuen que la conciliaci­ó augmenta en un 19% la productivi­tat”, insisteix Mainar, que reitera que una de les causes de l’absència de dones als càrrecs directius empresaria­ls es deu a aquests horaris irracional­s. “Tot i que les dades avalen que la presència de dones augmenta la productivi­tat, continuem ignorant la meitat de la població... Com pot ser que continuem fent les coses de la mateixa manera?”.

Per Luis Bolz, director de recursos humans de La Caixa a Madrid, insisteix que cal revisar els horaris ara més que mai per intentar sortir de la crisi, perquè “s’està prioritzan­t la presència davant l’eficiència”. Com es pot fer? Bolz és partidari de tornar al fus horari de Greenwich, però també d’“abordar canvis culturals”.

I, pels que es puguin mostrar crítics sobre el canvi de rellotge, Chinchilla fa una última reflexió: “Els espanyols estem desfasats respecte a Europa: quan ells mengen nosaltres treballem, i viceversa”.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? LA VANGUARDIA ??
LA VANGUARDIA
 ??  ?? TÒQUIO
NOVA YORK
TÒQUIO NOVA YORK

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain