La Vanguardia (Català)

Els esclaus del segle XXI

Si es canvia l’horari laboral, els centres comercials tancaran abans

- C. LÓPEZ Madrid

Un dels problemes d’Espanya, segons els experts, és que l’economia espanyola es basa gairebé exclusivam­ent en el sector de serveis, cosa que es tradueix en horaris laborals interminab­les perquè el comprador sempre trobi la porta oberta i compri el que necessiti. Aquesta caracterís­tica és en la que s’agafa el secretari general de l’Associació Nacional de Grans Empreses de Distribuci­ó (Anged), Fernando Olascoaga, per defensar la “necessitat” d’una flexibilit­at horària “més gran del comerç”, que, a parer seu, a Espanya no hi ha. A més a més, insisteix, és el que reclamen els consumidor­s. Per aquest enginyer representa­nt de les grans superfície­s, els horaris comercials s’han d’adaptar al temps de què disposen els consumidor­s. “Si les jornades laborals fossin fins a les sis de la tarda, no hi hauria necessitat d’obrir fins a les deu del vespre”, indica.

Però, normalment, tothom ho veu d’una manera diferent. Mentre que les grans superfície­s defensen la llibertat d’obrir quan vulguin i les hores que vulguin, els petits comerciant­s parlen del final del comerç minorista en un futur gens llunyà. “Perquè la situació és insostenib­le”, indica Alfonso Tezanos, president de la Confederac­ió de Comerç Minorista, Autònoms i de Serveis de la Comunitat de Madrid, precisamen­t l’autonomia que permet als comerços obrir les 24 hores al dia, els 365 dies de l’any. De moment, les grans superfície­s ja obren tots els diumenges, inclosos els dies festius, com aquest 12 d’octubre.

“Si qualsevol sector està afectat per uns horaris irracional­s, en el cas del comerç això és una bogeria. Ens hem convertit en els esclaus del segle XXI... No tenim temps per a res, ni per a lleure, ni per a la família..., res”.

Tezanos es va mostrar molt crític al congrés celebrat a Madrid amb els empresaris de les grans superfície­s, “empresaris, no pas comerciant­s, que advoquen per la liberalitz­ació d’horaris, ja que ells no seran al comerç a aquelles hores”.

El president dels comerciant­s minoristes de Madrid creu que s’està imposant el model asiàtic de comerç, que va totalment en contra de qualsevol tipus de racionalit-

Els comerços tradiciona­ls vaticinen la seva fi davant la imposició del model asiàtic

zació horària. Al final, vaticina, només sobreviura­n quatre o cinc firmes grans al món del comerç. Tezanos va anunciar que treballarà per uns horaris més humans per a tothom, però si això no s’aconseguei­x, lluitarà perquè ampliïn la jornada la resta de sectors de serveis, com la banca. O tots o cap.

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Els horaris comercials dificulten molt la conciliaci­ó
ANA JIMÉNEZ Els horaris comercials dificulten molt la conciliaci­ó

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain