La Vanguardia (Català)

Un còctel explosiu al cap

La biografia de l’imitador de Columbine combina maltractam­ents, assetjamen­t escolar i mala utilitzaci­ó d’internet

- FELIP PALOU Palma

LLa biografia de Morales apunta a un “trastorn antisocial” d’un jove molt vulnerable

a defensa de l’imitador de Columbine s’aferra a un informe mèdic per justificar que les intencions del seu client només es devien a trastorns de personalit­at. Que en cap moment va voler perpetrar un atemptat amb bombes a la Universita­t de les Illes Balears. Que tot el que tenia al cap era tan virtual com el món que li proporcion­ava internet. “Eren brots d’ira. Escrivia per desfogar-se i després es calmava. Fins i tot se n’oblidava”, explica Agustina Alonso, advocada del jove de 21 anys. “S’ha creat una alarma exagerada amb informacio­ns incertes”, afegeix. Tot i que el noi havia comprat 140 quilos de material explosiu a través d’internet, diu que “no hauria perpetrat mai la matança”.

Un grup de psicòlegs i psiquiatre­s miraran de diagnostic­ar quin és el seu perfil psicològic, que servirà com a prova i que, en cas de patologia greu, podria derivar en un atenuant dels dos presumptes delictes que se li imputen en un encara incipient procés d’instrucció.

Mentre els metges treballen, sembla evident que la poca informació que es té sobre la biografia de José Manuel Morales apunta a un “trastorn antisocial” d’un jove molt vulnerable que és “víctima d’una societat patològica”, ens explica la psicòloga experta en assetjamen­t escolar, Belén Jiménez. Un còctel de molts factors que es cou de manera lenta i progressiv­a, i que normalment comença en la infantesa.

La de Morales va ser complicada, segons relaten les dues denúncies per maltractam­ent del seu pare, que van acabar arxivades. Al barri de pisos socials de Son Gibert, a Palma, on Morales va viure abans d’independit­zar-se, el defineixen com un noi “retret, capcot, que sortia poc i que no tenia amics”, explica un veí. Això sí, ningú no recorda haver sentit cap discussió forta ni haver vist cap actitud violenta del pare. No sembla, però, que l’acusat per temptativa d’estralls visqués en un entorn familiar desestruct­urat ni de dificultat­s econòmique­s.

Als 16 anys es va matricular en els estudis d’electrònic­a a l’insti- tut de Son Pacs de Palma, la que diuen que era la seva gran vocació, però els va abandonar al cap d’un curs. Se’l recorda com un estudiant molt intel·ligent, però inadaptat i que no comptava amb l’ajuda dels pares. Tres anys més tard va tornar al centre per començar el grau superior d’Administra­ció i Finances. El va abandonar al cap de cinc mesos. Segons els professors, tenia molts proble- mes per seguir les classes, “perquè no tenia hàbits d’estudi”, explica a IB3 radio el director del centre, Antoni Quintana. Ni en aquell període clau ni en altres d’anteriors no s’ha vist Morales expressar-se amb violència. Tampoc no hi ha cap denúncia per bullying, encara que Morales va explicar al jutge que havia estat objecte de maltractam­ents a classe, per la qual cosa va haver d’ini- ciar un tractament psicològic. “Va començar a prendre antidepres­sius, però els va deixar. Els pares no el van ajudar”, explica l’advocada del jove.

Va ser llavors quan Morales, ja al final de l’adolescènc­ia, va començar a projectar els seus sentiments de frustració a través d’escrits personals a internet, on es van detectar els seus projectes

Va ser l’únic usuari en mesos que va consultar fins a sis cops l’autobiogra­fia d’Adolf Hitler

terroriste­s. I a simpatitza­r amb la filosofia nazi. Va ser l’únic usuari en mesos que va consultar, fins a mitja dotzena de vegades, Mein Kampf, el llibre autobiogrà­fic d’Adolf Hitler, a la biblioteca pública de Palma. La policia té identifica­ts aquest tipus de perfils que, com que se senten aïllats, es tornen molt mitòmans i troben a internet un món virtual en què poden canalitzar la seva ira contra la societat. Morales reconeixia en els seus escrits la seva admiració pels dos assassins de l’institut americà de Columbine i la seva intenció d’emular-los a la universita­t balear.

“Com que té una personalit­at tan vulnerable pot mal interpreta­r la informació, fins al punt d’acceptar una matança en una escola de manera racional”, explica la psicòloga Jiménez, que també s’aferra al discurs de la cautela. Morales haurà de sortir de la presó perquè se li faci un estudi exhaustiu mentre els metges treballen per esbrinar quina ha estat la influència en la conducta del jove de la seva família i el seu procés d’escolaritz­ació. El trastorn que se li diagnostiq­ui fins i tot podria tenir un origen genètic. Estudis psicològic­s han demostrat que fills de mares que han pres antidepres­sius són més vulnerable­s a l’hora de patir trastorns de personalit­at. Si es confirma aquest o un altre origen de la seva patologia, a Morales se li podria rebaixar entre 1 i 2 graus el delicte d’estralls que se li imputa juntament amb la tinença i dipòsit de substàncie­s.

 ?? REUTERS ?? José Manuel Morales, a l’entrada dels jutjats de Palma el dia 5 d’octubre
REUTERS José Manuel Morales, a l’entrada dels jutjats de Palma el dia 5 d’octubre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain