La Vanguardia (Català)

Trumfes, xips i Kartoffeln

- Jaime Arias

No es tracta de remuntar-se als inques i fer història, però és cert que la primera notícia de cultius de patates va arribar a oïda de l’home blanc al segle XVI. I va ser, esclar, mitjançant conquistad­ors hispans, descobrido­rs d’aquesta exclusiva americana. Al cap d’un parell de centúries més, l’humil tubercle va constituir el debut de l’èxit d’imperialis­me agrícola ianqui.

Per desgràcia, el meu record personal del subministr­ament de patates va associat a la infortunad­a tragèdia de la guerra incivil. Quan tenia 14 anys i uns quants més, com molts altres milers de conciutada­ns, passava molts dies engrossint cues per comprar trumfes i altres aliments.

La postguerra va trigar a recobrar la normalitat de provisions i va tornar l’exportació preferent de bones patates noves del Maresme a Anglaterra i països pròspers occidental­s, mentre de la plana de Vic, de l’Empordà o de les comarques del sud, valenciane­s i aragoneses arribaven diàriament els trens atapeïts de viatgers que portaven sacs de patates i altres productes preuats de la terra.

Mirant enrere, la patata americana, que va recalar primer a Irlanda, va prendre carta de naturalesa al continent anteriorme­nt a la presa de la Bastilla. A la influència de Benjamin Franklin, nomenat ministre d’Amèrica a França en temps de Lluís XVI i de Maria Antonieta, es pot atribuir la promoció socialaris­tocràtica del nou cultiu a la dolça França.

Frederic de Prússia va ser més expeditiu. En terres de cultiu berlineses, va enviar, manu militari, una divisió sencera de soldats a intensives tasques de plantació de potatoes americanes. Germanitza­des i rebatejade­s amb el sonor nom de Kartofflen, aviat es va acreditar fins i tot com a substituti­u del pa en llars modestes. A França, l’art culinari de Brillat Savarin i deixebles va realçar el prestigi de la pomme de terre amb salses i receptes imaginativ­es. Però el gran negoci va ser posar en voga les patates fregides afegides al

“I és que no hi ha res com la nostra truita de patates!”, deien els diplomàtic­s comensals

sagrat ritu de l’aperitiu. Un business fabulós que van explotar les hostalerie­s anglosaxon­a i occidental­s. Fins que la guerra de l’Iraq i consegüent­s polèmiques entre Villepin i els ambaixador­s de Bush se les van heure a l’ONU. Va esclatar el conflicte i va seguir el boicot a les french fries avalades per gastrònoms del Nik Times i dels fabricants de xips, per a fortuna d’un Ferran Adrià genial i acabat de revelar.

Això no impedeix que, en austeres ambaixades hispanes, servissin abundants truites de patates. “No hi ha res com la nostra truita!”, aprovaven diplomàtic­s i fins comensals. A dir veritat, tenien l’OK de milions de turistes.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain