La Vanguardia (Català)

Els boscos de Poblet, sense bolets i sense boletaires

La temporada comença sota mínims al primer bosc de Catalunya que implanta una tarifa per collir bolets

- SARA SANS Vimbodí i Poblet

La temporada boletaire ha començat tard i fluixa. Després de les pluges que van caure el 29 de setembre, l’equip gestor del paratge natural de Poblet –als boscos del qual, propietat de la Generalita­t, s’ha pagar per primera vegada per collir bolets– va donar el tret de sortida als boletaires dimecres passat. Es pensaven que aquest cap de setmana s’animaria l’afluència. Tanmateix, ni bolets, ni boletaires. Ahir, els caçadors de senglars van guanyar per golejada.

Els boscos de Poblet, a la Conca de

Ahir al matí, les oficines del paratge natural on s’ha de tramitar el carnet per buscar bolets estaven tancades

Barberà, es van despertar amb el soroll dels trets intermiten­ts de fons. Al camí que dóna accés a una de les tres oficines d’informació del paratge natural, la de Castellfol­lit, un parell de cartells de la Federació Catalana de Caça advertia de la batuda. “Ara no sabem si anar-nos-en a un altre lloc... Si hi ha caçadors potser no és gaire prudent caminar per aquí...”, reflexiona­ven en veu alta dues parelles de la veïna localitat de l’Espluga de Francolí que, en un mateix cotxe, havien decidit anar a veure el bolet gegant que els gestors del parc han pintat en diver- sos arbres i que només és visible des d’un punt determinat. “És que encara no hi ha bolets, és aviat en aquesta zona”, advertien.

El bolet que ells volien veure, el pintat, és a una mitja hora a peu del final del camí asfaltat. És un atractiu més de la nova temporada boletaire, que comença amb una iniciativa pionera impulsada pel mateix director del paratge natural de Poblet, Anton Vallvey: la de fer pagar per agafar bolets. El carnet boletaire (que costa 10 euros per persona, 5 euros pels jubilats i menors d’entre 14 i 17 anys i un euro pels veïns de la zona) es va començar a expedir aquesta mateixa setmana. L’escassetat de pluges i la seva tardança n’han endarrerit la posada en marxa però, encara així, Vallvey afirma que mig centenar de persones ja disposen del carnet. Vallvey va explicar fa uns dies que la iniciativa –que funcionarà durant dos anys i si té èxit s’estendrà a tots els boscos públics de Catalunya– ha generat molta expectació i que, a començamen­ts del mes de setembre, les oficines van rebre entre deu i vint trucades diàries interessan­t-se pel tema. Tanmateix ahir al matí, el primer dissabte oficial de la campanya, les tres oficines del paratge natural de Poblet, van estar tancades.

“On puc fer-me el carnet de boletaire?”, es preguntava una parella de barcelonin­s des del cotxe al camí de Castellfol­lit. Ja eren les onze del matí i no volien continuar fent voltes amb el cotxe per anar a l’oficina de turisme de Poblet o de Montblanc a pagar pel carnet. “Ara ja no tornem enrere... no crec que ens multin... A més, diuen que no hi ha bolets...”

Des de les nou i fins a les onze, cap dels ocupants dels cinc cotxes que van passar per davant d’aquesta oficina –la que els gestors del parc volen prioritzar com a “porta principal” per als boletaires– no tenia intenció d’agafar bolets. Anaven a caminar. I tampoc no les tenien totes en veure els cotxes dels caçadors. “Però ens sembla bé que s’hagi de pagar 10 euros, sempre que aquests diners reverteixi­n en la conservaci­ó dels boscos”, afirmaven el Jordi i la Cristina. Una altra cosa és com controlara­n qui porta carnet i qui no... “perquè aquí no hi ha ningú que ho controli, oi?”, insistien.

 ?? XAVI JURIO ?? Perill, caçadors! Els pocs visitants dels boscos de Poblet no van trobar bolets ahir, però sí cartells que alertaven d’una batuda de senglars al paratge on els boletaires han de pagar
XAVI JURIO Perill, caçadors! Els pocs visitants dels boscos de Poblet no van trobar bolets ahir, però sí cartells que alertaven d’una batuda de senglars al paratge on els boletaires han de pagar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain