La Vanguardia (Català)

Cuerda, el cineasta que inverteix en vins

El director de cinema produeix vi de ribeiro al seu celler d’Ourense

- ANXO LUGILDE

Ami no se’m pot aplicar la dita que s’ho va gastar tot en dones i en vi, perquè m’ho he gastat tot en vi”, diu de broma José Luis Cuerda, el director de cinema que, a través d’una llarga i continuada passió per Galícia, va acabar creant el seu propi celler de ribeiro a Ourense. De l’èxit de

Los otros, la pel·lícula d’Alejandro Amenábar del 2001, protagonit­zada per Nicole Kidman i de la qual el mateix Cuerda va ser productor, han sortit les ampolles de Sanclodio, el blanc que produeix Cuerda, que porta el nom del monestir del municipi de Leiro, on hi té les vinyes.

Cuerda, nascut a Albacete el 1947 i assentat des de jove a Madrid, atribueix a l’escriptor Álvaro Cunqueiro l’inici del seu apassionam­ent per Galícia. També rememora un viatge que va fer a Vigo, amb motiu d’un partit de futbol del Celta, quan treballava a Televisió Espanyola. Però el pas per convertir-se en el que ell defineix com un “gallec propietari” es va produir amb el rodatge d’algunes de les seves pel·lícules, a partir d’El bosque animado, del 1987. Quan va gravar La lengua de las

mariposas, a finals dels noran- ta, va decidir que havia de comprar-se “quatre parets de pedra, de les moltes que havia vist esventrade­s i a l’aire, a qualsevol racó de la província d’Ourense, rehabilita­r-les i preparar-m’hi una jubilació apropiada”. Primer va comprar una casa d’aquestes caracterís­tiques i després de l’èxit de Los otros, va fer el salt al que ell defineix com un “casalot” amb vinyes.

Tot i que manté el seu domicili a Madrid, Cuerda acostuma a passar uns dies al mes a Ourense, així com les vacances. Entre els seus amics gallecs hi ha el nou candidat del PSdeGPSOE a la presidènci­a de la Xunta, Pachi Vázquez.

Ara Cuerda es prepara per a l’estrena d’una nova pel·lícula, també rodada a Galícia, Todo es

silencio, basada en una novel·la de Manuel Rivas, de qui ja va filmar els relats de La lengua de

las mariposas.

“Estic molt indignat”, proclama un Cuerda especialme­nt crític amb la pujada de l’IVA de la cultura. “Espanya és molt més coneguda a l’estranger per les pel·lícules de directors com Almodóvar, per la seva literatura i per la seva història que per la feina dels seus polítics, que haurien de pensar en la imatge que donen d’Espanya”, opina el director, que es mostra horroritza­t amb la pobresa que es comença a veure als carrers de Madrid.

 ?? BRAIS LORENZO / EFE ?? José Luis Cuerda degusta una copa de vi al seu casalot
BRAIS LORENZO / EFE José Luis Cuerda degusta una copa de vi al seu casalot
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain