La Vanguardia (Català)

Indie a Nashville

Sidonie i La Habitación Roja fusionen la seva música al bressol del country

- ESTEVE RIPOLL ALLUÉ

Aquest és un viatge estimulant a l’origen, a llocs que et superen però que et recarregue­n per dins”, comenta Jorge Martí, cantant i membre fundador del grup valencià La Habitación Roja. Juntament amb Sidonie, aquestes dues bandes de l’escena indie nacional van ser convidades per Jack Daniel’s per fer una gira ben particular, el Tennessee Tour.

La primera parada d’aquest tour va tenir lloc a Lynchburg, població de Tennessee on s’erigeix la coneguda destil·leria de la marca, i on Jack Daniel (1850-1911) va forjar el seu imperi. Melòman confés, aquest emprenedor que va aconseguir ser milionari abans de fer els 20, donava suport a bandes de brass band i fins i tot va formar la seva, la Silver Cornet Band, motiu que va suscitar admiració entre els músics de les dues formacions. Menys fascinant va ser saber que la causa de la seva mort va estar relacionad­a amb una infecció al dit gros d’un peu després de donar una puntada a una caixa forta. Ni la va aconseguir obrir ni es va adonar que això provocaria una infecció que a la fi va ser mortal. En el seu honor, els músics van cantar la tornada d’A mil años luz sobre la seva tomba, en la qual aquest faldiller dels EUA va disposar dues cadires, suposadame­nt perquè les seves estimades po-

A més d’actuar al mític Tootsie’s, els grups van gravar en un estudi de Nashville

guessin plorar la seva absència.

Després de la visita a la destil·leria i un tast amb el prestigiós master distiller Jeff Arnett, les dues bandes van començar a sentir-se a la seva salsa, ja que havien d’oferir els respectius concerts als voltants d’aquest fabricant de whisky de Tennessee. La bona sintonia entre els grups es va segellar amb un jukebox improvisat durant les prop de dues hores de viatge en furgoneta fins a Nashville. Sense embuts, van revisar els Beatles, els Rolling Stones, els Kinks, Oasis i David Bowie, encara que el punt divertit el van brodar amb ¿Y cómo es él? (Perales) i Un beso y una flor (Nino Bravo). L’alineació dels planetes va voler que aquella nit toqués a la ciutat Kiss, una de les bandes en actiu més icòniques del rock. I els responsabl­es de causar a Sidonie i La Habitación Roja un estupor gairebé infinit.

La capital de l’estat de Tennessee, la també anomenada Ciutat de la Música, està considerad­a un dels bressols mundials de la música country. I si hi ha un local emblemàtic on actuar, aquest és el Tootsie’s Orchid Lounge, situat al 422 de Broadway. Des del 1960 ha sigut un refugi de noms il·lustres com Willie Nelson, Dolly Parton, Kris Kristoffer­son o el cantant d’Aerosmith, Steven Tyler. La Habitación Roja i Sidonie van deixar el llistó ben alt amb els xous que van oferir, més continguts els primers, carregats de sexualitat els barcelonin­s.

La cirereta del Tennessee Tour va ser la gravació que tots dos grups van fer en uns estudis de Nashville: Sidonie versionant La Habitación Roja, i viceversa. Molta varietat d’instrument­s de primera qualitat, micròfons que ja no es fabriquen i un aura molt especial per immortalit­zar temes com La segunda oportunida­d o Cos-ta Azul.

Aquesta aventura americana es va immortalit­zar en una gravació que es presentarà al Festival de Cinema i Gastronomi­a Film & Cook el 20 de octubre. Igualment, els grups han previst una gira conjunta que recalarà a Barcelona (24 de novembre), València, Bilbao i Madrid (19 d’octubre). Les dates encara s’han de determinar, però s’ha comunicat que durant els xous es projectara­n imatges d’aquesta experiènci­a americana. “Només es viu una vegada, així que s’ha d’aconseguir les màximes experiènci­es possibles i emocionar-se”, conclou Jorge Martí amb un somriure.

 ?? ESTEVE RIPOLL ALLUÉ ?? Els components de La Habitación Roja i Sidonie posen a la tomba de Jack Daniel
ESTEVE RIPOLL ALLUÉ Els components de La Habitación Roja i Sidonie posen a la tomba de Jack Daniel
 ?? ESTEVE RIPOLL ALLUÉ ?? Sidonie, durant l’enregistra­ment
ESTEVE RIPOLL ALLUÉ Sidonie, durant l’enregistra­ment
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain