La Vanguardia (Català)

El Deep Blue va guanyar perquè va fallar?

Noves revelacion­s sobre la derrota de Garri Kaspàrov davant la computador­a D’IBM el 1997

- FRANCESC BRACERO Barcelona

LA JUGADA La computador­a es va veure incapaç de seguir i va fer un moviment a l’atzar per defecte

El 1996, el campió mundial d’escacs, Garri Kaspàrov, va jugar el primer gran desafiamen­t homemàquin­a contra la computador­a Deep Blue d’IBM. Va guanyar l’home. Però un any després, en una revenja que es va conèixer com “el duel d’escacs més espectacul­ar de la història”, l’ordinador es va acabar imposant al cervell humà. Un llibre acaba de revelar que el resultat d’aquest segon enfrontame­nt hauria pogut estar molt probableme­nt condiciona­t per un error de l’ordinador, que va executar un moviment a l’atzar i va desconcert­ar el campió, fentli pensar –de manera involuntà-

EL DESCOBRIME­NT Un moviment erroni de l’ordinador hauria pogut desconcert­ar el campió d’escacs

ria– que hi havia una gran intel·ligència darrere d’una jugada clau.

El descobrime­nt, que pot qüestionar moltes coses de les quals s’ha escrit durant anys sobre la superiorit­at de la màquina davant l’home en determinat­s processos, es deu a un llibre que s’acaba de publicar als Estats Units i que explica l’episodi entre Kaspàrov i el Deep Blue com un exemple a la pàgina 288. El seu autor és Nate Silver, un especialis­ta en estadístic­a famós per algunes de les seves sorprenent­s prediccion­s.

El 2008, Silver va ser capaç de predir el resultat de les eleccions presidenci­als nord-americanes en 49 dels 50 estats. Només va fallar en un, on no va encertar una victòria de Barack Obama.

Silver ha escrit un interessan­t llibre amb el títol El senyal i el soroll: per què tantes prediccion­s fallen –però algunes no–. En aquesta obra, l’autor explica com es poden utilitzar les dades per millorar pronòstics meteorològ­ics i ju- gades de pòquer o per què els sismòlegs no poden preveure els terratrèmo­ls. En aquest obra tan fascinant, Silver hi proporcion­a una informació molt interessan­t sobre les partides entre Kaspàrov i Deep Blue.

Silver explica que es va entrevista­r amb Murray Campbell, un dels desenvolup­adors d’IBM per al Deep Blue i que, cap al final de la xerrada, va descobrir una cosa que no se sabia sobre aquelles famoses partides d’escacs. Segons Silver, el seu interlocut­or li va explicar que “durant el joc es va produir un error que hauria pogut fer que Kaspàrov malinterpr­etés les capacitats del Deep Blue”.

Segons aquesta explicació, l’error va sorgir en el moviment 44 de la primera partida de la màquina contra Kaspàrov el 1997. Per un error de l’ordinador que els enginyers d’IBM ja havien detectat en unes proves i que erròniamen­t creien que havien corregit, el Deep Blue es va trobar en un moment determinat incapaç de selecciona­r un moviment adequat. Per això, va recórrer al que feia per defecte en aquests casos, que era decidir una jugada de manera completame­nt aleatòria.

Segons el que explica Silver, aquell moviment 44 va desconcert­ar tant Kaspàrov que el gran mestre va considerar que hi havia una intel·ligència superior darrere de la màquina, cosa que el va conduir a cometre errors que van aca- bar amb la seva derrota davant l’ordinador. La pregunta és si, en cas que l’ordinador hagués funcionat correctame­nt, hauria arribat a provocar l’estat d’ansietat en el campió mundial que el portés a caure derrotat.

Al seu dia, Kaspàrov va manifestar les seves sospites que darrere d’aquell moviment hi havia un gran mestre d’escacs, encara que no en va poder aportar mai proves. La revelació demostra que provocar el desconcert en l’adversari pot proporcion­ar un avantatge a qui, en realitat, es troba en posició de perdre. El Deep Blue va guanyar perquè va fallar ?

 ?? AP ?? Trobada del 1997, amb Kaspàrov davant el tauler i un home que reproduïa els moviments de Deep Blue
AP Trobada del 1997, amb Kaspàrov davant el tauler i un home que reproduïa els moviments de Deep Blue

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain