La Vanguardia (Català)

Un dels ‘pares’ de la Dolly

KEITH CAMPBELL (1954–2012)

-

El biòleg britànic Keith Campbell, un dels pares de l’ovella Dolly, va morir divendres als 58 anys, tal com va informar la Universita­t de Notthingha­m, centre on treballava des del 1999. Campbell, expert en microbiolo­gia, va ser un dels quatre membres de l’equip científic de l’Institut Roslin d’Edimburg (Escòcia) que el febrer del 1997 va anunciar el nai-

Campbell va ser un dels quatre membres de l’equip que va aconseguir clonar una ovella el 1997

xement de l’ovella Dolly, el primer mamífer clonat a partir de cèl·lules adultes d’un exemplar de sis anys.

Encara que la clonació de la Dolly va estar liderada per l’em- briòleg anglès Ian Wilmut, a Keith Campbell se li atribueix fins al 66 per cent de la investigac­ió que va permetre aquest gran avenç.

El 2008, Wilmut va ser condecorat per la reina Isabel II com a cavaller de l’imperi britànic per les seves aportacion­s a la ciència, encara que un any després va admetre que la major part de la investigac­ió havia estat mèrit de Campbell. Des del naixement de l’ovella Dolly, la clonació animal va avançar a gran velocitat i fins al moment ja s’han clonat una gran varietat de mamífers com ara ovelles, porcs, cabres, cavalls, gossos i gats.

Dos anys abans que el món conegués la Dolly, Campbell va liderar la investigac­ió que va do-

Microbiòle­g nar lloc al naixement de Megan i Morgan, dues vedelles gal·leses i els dos primers mamífers que van ser ser clonats a partir de cèl·lules de cultiu embrionàri­es.

En la dècada del 1980, el biòleg escocès es va unir a l’Institut Marie Curie, institució que li va concedir una beca per investigar sobre els mecanismes de creixement i diferencia­ció cel·lular relacionat­s amb el càncer, mecanismes pels quals es va mostrar cada vegada més interessat.

Des de l’any 1999, Keith Campbell, que va arribar a sumar més de 30 anys d’experiènci­a investigad­ora, impartia classes de desenvolup­ament animal a la universita­t britànica de Nottingham, on va continuar les seves investigac­ions sobre el procés de clonació i reprograma­ció cel·lular, especialme­nt en animals i éssers humans. / Agències

 ?? MIKE CLARKE / AFP ??
MIKE CLARKE / AFP
 ?? PAUL CLEMENTS / AP ?? L’ovella Dolly
PAUL CLEMENTS / AP L’ovella Dolly

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain