La Vanguardia (Català)

Per la llibertat sud-africana

ZWELAKHE SISULU (1950-2012)

-

Mandela a part, hi ha pocs cognoms a Sudàfrica que simbolitzi­n de manera tan precisa la lluita antiaparth­eid. Sisulu n’és un. Walter Sisulu, líder de la lluita contra el règim racista sud-africà i mentor polític de Nelson Mandela, amb qui va compartir fins a 26 anys entre reixes, va formar amb la seva dona, Albertina, una de les parelles més implicades en la resistènci­a negra i la lluita pels drets humans. El seu llegat –van morir el 2003 i el 2011 respectiva­ment– també va ser de carn i ossos. Tots els fills van estar implicats en la defensa de la dignitat negra a Sud-àfrica fins al punt que, en una ocasió, tots els membres de la família eren a la presó alhora.

Zwelakhe Sisulu, tercer fill de la parella, va fer honor al seu cognom. Periodista i activista, va morir als 61 anys la setmana passada. Encara que no es van fer públiques les causes exactes de la mort, Zwelakhe havia patit complicaci­ons a causa de la diabetis en els últims anys.

Sisulu va inspirar una generació de periodiste­s. Va fundar i va dirigir el diari alternatiu New Nation, des d’on va cridar sense por contra l’opressió encara que això li va valer detencions i empresonam­ents sense judici en les dures dècades dels seixanta i vuitanta. No es va deixar intimidar i va combatre amb ferocitat per la llibertat d’expressió. “Ens va li-

Periodista i activista derar des del periodisme en els dies més foscos de l’apartheid”, va dir una organitzac­ió pro drets humans local.

La fundació Nelson Mandela va ser una de les primeres institucio­ns a plorar la seva mort i reivindica­r la seva figura. “Lamentem profundame­nt la pèrdua d’un gran fill d’aquest país i un heroi de la lluita per la llibertat”, va assenyalar el director de l’or- ganització. Les condolence­s per la mort de Sisulu júnior van arribar des de gairebé tots els sectors de la societat sud-africana. Fins i tot el president del país, Jacob Zuma, va contribuir a les lloances en un comunicat emotiu: “Ha deixat una marca inesborrab­le tant en la lluita per l’alliberame­nt com en la reconstruc­ció del país després del 1994. Deixa un llegat de servei generós, humilitat, patriotism­e i dedica-

Va fundar ‘New Nation’, des d’on va cridar contra l’opressió encara que això li va valer detencions

ció al seu país i la seva gent”.

Després de la victòria a les urnes del primer president negre de Sud-àfrica, Nelson Mandela, Zwelakhe Sisulu va servir com a oficial de comunicaci­ó a l’oficina presidenci­al i es va convertir en directiu de la televisió pública principal del país. Va destacar com un home de negocis hàbil i es va valer del seu carisma i capacitat per a l’estratègia –a més dels seus contactes i l’atracció en l’elit del seu cognom– per convertir-se en accionista, director o president de diverses companyies.

XAVIER ALDEKOA

 ?? GETTY ??
GETTY

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain