La Vanguardia (Català)

El batec de l’església en el sínode dels bisbes

- Lluís Martínez Sistach LL. M. SISTACH, cardenal arquebisbe de Barcelona

El diumenge 7 amb l’eucaristia presidida pel papa Benet XVI es començaren els treballs del sínode dels bisbes que duraran fins al dia 28. Portem ja uns dies reunits 255 cardenals, patriarque­s, arquebisbe­s i bisbes de tot el món pregant, parlant, reflexiona­nt, en reunió general i en petits grups, sobre una qüestió molt actual i urgent: La nova evangelitz­ació per a la transmissi­ó de la fe cristiana. El Sant Pare ens ha presidit sempre.

La nova evangelitz­ació va orientada a persones que, havent rebut el baptisme, s’han distanciat de l’Església o viuen sense cap referència a la vida cristiana. Es pretén afavorir en aquestes persones una trobada amb el Senyor, font de gràcia que porta joia i esperança en les seves vides. El que es planteja és com ho hem de fer per assolir aquesta finalitat. Hi ha hagut moltes intervenci­ons i totes coincideix­en que en el món es dóna una situació cultural i religiosa que requereix posar en pràctica la nova evangelitz­ació. Tots els pares sinodals anem suggerint com podem presentar Jesús i el seu Evangeli als homes i dones d’avui immersos en unes societats, especialme­nt les occidental­s, poc propenses a la transcendè­ncia i a la presència de Déu. Queden encara molts dies de treball sinodal i amb l’ajut de l’Esperit Sant podrem esbrinar i oferir camins.

Les intervenci­ons dels pares sinodals d’arreu del món han anat presentant la vida de l’Església en cadascuna de les Esglésies diocesanes. Hi ha problemes i dificultat­s, però també joies i esperances. Escoltant el que l’Església està fent, he anat pensant què seria d’aquests països, de les nostres ciutats i pobles, sense la presència de l’Església en el camp de l’espiritual­itat, dels ancians, dels malalts, dels pobres i marginats, de l’ensenyamen­t i de la cultura. Veig que els cristians i les cristianes, les parròquies, comunitats i realitats eclesials estan fent molt arreu. I penso també en el treball dels missioners i missionere­s anunciant l’amor de Déu salvador i ajudant moltes persones necessitad­es.

El Papa, en la seva homilia a la missa d’inauguraci­ó del sínode, ha relacionat la nova evangelitz­ació amb l’evangelitz­ació ordinària i amb l’ad gentes. Aquest treball que hem de fer especialme­nt en països d’antiga cristianda­t, no ha de disminuir l’activitat missionera pròpiament dita ni l’activitat ordinària d’evangelitz­ació en les nostres comunitats cristianes. El Papa ens diu que “els tres aspectes de l’única realitat d’evangelitz­ació es complement­en i fecunden mútuament”.

Passejant aquests dies per la plaça de Sant Pere, els pocs moments que ho permet l’horari de treball del sínode, he recordat amb emoció i joia aquell 11 d’octubre de 1962, quan el beat Joan XXIII va inaugurar el Concili Vaticà II. Jovenet vaig arribar a Roma el dia abans per començar els estudis i vaig rebre el do de Déu d’estar-hi fins després de la clausura de l’assemblea conciliar. Ara a Roma he pogut commemorar el seu cinquanten­ari i d’alguna manera us he fet presents a vosaltres estimats diocesans.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain