La Vanguardia (Català)

L’Ermitage busca sala a Barcelona

El museu rus i el port firmen una reserva sobre tres vells magatzems per crear una subseu

- IGNACIO OROVIO Barcelona

Barcelona podria ser la nova subseu del Museu de l’Ermitage de Sant Petersburg, un dels més grans del món, a l’estil del que han fet ciutats com Amsterdam, Londres, Las Vegas, la russa Kazan o la italiana Ferrara. El Departamen­t de Cultura, l’Ajuntament i l’Autoritat Portuària de Barcelona (APB) negocien des de fa vuit mesos a diferents bandes per mirar de quadrar interessos, i en “poques setmanes” es podria arribar a un acord perquè el portaavion­s cultural rus amarrés al moll de Llevant, segons una font coneixedor­a de les negociacio­ns consultada ahir per aquest diari, després d’avançar la notícia el diari El País.

De moment, una representa­ció de l’Ermitage ja ha firmat amb l’APB un preacord o un document de prereserva sobre una zona del port pesquer vell de Barcelona on hi ha tres edificis antics, successius, que estan inclosos al catàleg de protecció patrimonia­l i el pla d’usos dels quals “fa factible instal·lar-hi una institució cultural”, segons va avançar ahir una font del port consultada per La Vanguardia.

Els contactes entre la Generalita­t, l’Ajuntament i el port van arrencar cap al mes d’abril a ini-

Els contactes van començar fa vuit mesos, però perquè culminin cal buscar finançamen­t

ciativa del mateix Ermitage, segons l’APB, que a través d’un emissari va mostrar el seu interès per explorar la possibilit­at d’instal·lar-se a Barcelona i en concret a la zona del port; els tres edificis que l’APB considera adequats –no només per normativa, sinó també per la seva arquitectu­ra i encant– són molt a prop de l’hotel W, convertit des de la seva inauguraci­ó el 2010 en un punt de reclam no només del turisme de franja alta sinó també del lleure local.

La ubicació convenç el museu rus, que ha firmat aquest precontrac­te amb el port, segons l’esmentada font, que subratlla que “per a un projecte d’aquesta envergadur­a és necessari el consens entre totes les parts implicades”, amb referència a la resta d’administra­cions públiques i inversors.

Una altra font coneixedor­a de la negociació va avançar que els contactes per aconseguir que aquesta perla cultural s’instal·li a Barcelona es mantenen “al més alt nivell” i que les conver- ses estan “força avançades”, tot i que no hi ha “res definitiu”.

Les subseus de l’Ermitage funcionen com a franquície­s i compten amb la implicació econòmica i financera de l’empresaria­t local; el museu “deixa” la seva marca però la ciutat o la regió interessad­a subministr­a l’aportació econòmica; en el cas de Ferrara, per exemple, el protocol per crear un Ermitage va ser subscrit entre el museu pel costat rus i la municipali­tat, la regió d’Emília-Romanya i la província de Ferrara pel costat italià. El comitè científic d’aquest museu, per cert, té participac­ió espanyola. En el cas d’Amsterdam, l’Ermitage (amb al voltant de tres milions de peces i la pinacoteca més important del món) deixa obra mentre que la ciutat aporta finançamen­t i coneixemen­ts de restauraci­ó i manutenció a la institució russa. L’Ermitage holandès té 9.000 metres quadrats d’exposició. Les de Londres i Las Vegas van deixar de funcionar el 2008 i el 2009, respectiva­ment.

Cap de les tres fonts consultade­s ahir per La Vanguardia no va poder precisar d’on procediria el finançamen­t en cas que prosperi el projecte. En una de les naus suggerides per l’Autoritat Portuària avui hi ha una empresa de reparació de vaixells.

 ?? PEDRO MADUEÑO ?? Les naus que el port ha proposat al museu rus
PEDRO MADUEÑO Les naus que el port ha proposat al museu rus
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain