La Vanguardia (Català)

Encomanat al samurai

Alonso s’aferra a la filosofia oriental davant l’imperi Red Bull

- TONI LÓPEZ JORDÀ

Quan va aparèixer en públic per primer cop en aquest Mundial 2012, al pàdoc de Melbourne al març, Fernando Alonso va sorprendre tothom per la seva decidida immersió en la filosofia oriental. Gelós de la seva privacitat, l’asturià amb prou feines mai havia deixat traslluir interiorit­ats més enllà de l’àmbit profession­al. Però en les estretors dels jardins d’Albert Park es va poder intuir com un samurai se li enfilava per l’esquena i sortia tímidament pel clatell rotund de l’asturià. Pocs mesos després donava a conèixer el tatuatge als seus fans amb una foto via Twitter: era un espectacul­ar samurai en posició reflexiva. És el seu guia espiritual aquest any, i el seu fidel conseller en un final de curs al límit, en el qual es juga el títol en cinc curses contra Sebastian Vettel. El primer assalt era aquest matí (8.00 hora espanyola) a Corea. Amb la tecnologia Red Bull a ple rendiment, Alonso s’aferrava a la força que li transmet el seu guerrer.

“Un samurai no té força només als músculs. Intel·ligència i força de voluntat és on té prou energia per realitzar-ho tot”. Reflexions com aquesta són aliment de l’ànima d’Alonso, que, segons alguns mitjans, té com a llibre de capçalera, entre d’altres, Hagakure. El sendero del samurái, la bíblia sobre el concepte de vida del samurai i la filosofia oriental.

Li farà falta a l’asturià una bona dosi de paciència, fe, confiança i força mental per al tràngol que li cau a sobre: cinc curses contra la superiorit­at dels bòlids d’Adrian Newey, que estan cre- mant totes les naus de l’evolució tecnològic­a per endur-se el tercer doblet mundial consecutiu. “Ells tenen més bon cotxe, estem competint contra rivals més forts, que fan primer i segon a Suzuka i aquí (a Corea). No estem competint amb les mateixes armes. Però encara que no tenim el millor cotxe, tenim el millor equip”, intentava motivar Alonso el seu exèrcit vermell davant l’enemic energètic, que tornava a copar la primera línia de la graella, una mostra evident de la seva superiorit­at tècnica, com va fer en gairebé tot el 2011.

En aquests moments del curs, el discurs d’Alonso ha emprès els camins del bel·licisme èpic dels grans duels de l’F-1. Com a líder indiscutib­le de Maranello, el noi d’Oviedo busca la motivació incondicio­nal de la seva tropa –en ocasions traient un fuet verbal força agressiu–, persegueix l’adhesió cega del seu entorn –seguidors, premsa i opinió pública– i intenta construir una bombolla de força amb la qual poder contrarest­ar el poder del costat fosc de Red Bull, basat, segons ell i la seva veu coral, en l’estricta superiorit­at mecànica. L’home contra la màquina. “Sabem que competim contra un cotxe que queda primer en tots els entrenamen­ts i en les tres sessions de qualificac­ió. Si al final ens guanyen totes cinc curses i ens treuen 30 punts d’avantatge, ens traurem el barret i els felicitare­m, però queda molt encara. Hem de fer servir les nostres armes. Ells tenen l’arma del seu cotxe i nosaltres en tenim d’altres”.

Aquestes altres armes són, a més de la seva habitual fortalesa mental per combatre la pressió, la capacitat de gestió de les curses, la singular màgia pilotant, capaç de fer el que per a altres pilots és impossible, i –afegeix ell–, el seu equip. “Som els millors en estratègia, en les aturades a boxs, en canvi de pneumàtics...”, els anima.

LA FILOSOFIA DE L’ASTURIÀ “En aquestes cinc curses, segurament en alguna perdré el lideratge, però el més important és el final”

Per això, davant la fortalesa que exhibeix Red Bull a la pista, Alonso s’aferra a la seva força mental. “Queden cinc curses fantàstiqu­es. Si l’enemic pensa en les muntanyes, ataca pel mar; si pensa en el mar, ataca per les muntanyes”, tuitejava el samurai Alonso en arribar a Corea. Un comentari que rebia la resposta d’un seguidor: “Sí, però per atacar per mar cal un vaixell”...

 ?? KIM HONG-JI / REUTERS ?? Fernando Alonso saluda el públic coreà al circuit de Yeongam
KIM HONG-JI / REUTERS Fernando Alonso saluda el públic coreà al circuit de Yeongam

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain